Acasă Uncategorized Bucuresti: ANCOM propune reglementarea emisiunilor filatelice si a conditiilor de emitere si...

Bucuresti: ANCOM propune reglementarea emisiunilor filatelice si a conditiilor de emitere si comercializare a timbrelor si efectelor postale

DISTRIBUIȚI

94619 – 07102010 – ANCOM a lansat joi spre consultare publica un proiect de decizie prin care Autoritatea impune o serie de obligatii cu privire la modul de elaborare si continutul Planului emisiunilor filatelice si stabileste conditiile de emitere, tiparire, punere in circulatie, retragere din circulatie si de comercializare a timbrelor si efectelor postale. Aceste obligatii vor fi impuse Societatii Comerciale Romfilatelia in calitatea sa de detinatoare exclusiva a dreptului de emitere, punere si retragere din circulatie a timbrelor si efectelor postale, precum si de comercializare a acestora, si Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), care are dreptul de a distribui si comercializa timbre si efecte postale.

ANCOM a stabilit un set minimal de prevederi privind modul de elaborare si continutulPlanului emisiunilor filatelice care este un document anual, ce cuprinde numarul emisiunilor filatelice ce urmeaza a fi puse in circulatie in cursul anului urmator, tematica si subiectele acestora, calendarul de emitere, componenta emisiunilor, valorile nominale si tirajul estimat al timbrelor componente, precum si alte aspecte relevante pentru punerea in circulatie a emisiunii filatelice.

Astfel, pana la data de 15 august a fiecarui an, Romfilatelia va stabili si va supune spre aprobare ANCOM planul emisiunilor ce urmeaza a fi puse in circulatie in cursul anului urmator. Dupa aprobare, Planul va fi publicat de catre Romfilatelia pe pagina proprie de internet si poate fi modificat sau suplimentat doar in situatii exceptionale, temeinic justificate, si doar cu aprobarea ANCOM.

Intrucat ANCOM propune ca Planul sa se intocmeasca avandu-se in vedere necesitatile CNPR pentru anul urmator, aceasta din urma isi va estima necesarul de timbre postale, luand in calcul si  dinamica volumului total de timbre utilizate pentru francarea trimiterilor postale pe parcursul a 2 ani anteriori celui pentru care se realizeaza estimarea.

In ceea ce priveste conditiile de emitere, tiparire, punere in circulatie, retragere din circulatie si de comercializare a timbrelor si efectelor postale, proiectul de decizie propune ca timbrele postale sa respecte urmatoarele cerinte: sa aiba inscriptionat textul „Romania”, valoarea nominala urmata de denumirea sau de simbolul monedei nationale si, facultativ, textul „Posta Romana”; sa contina indicatia anului emiterii, in cazul emisiunilor speciale sau comemorative; sa aiba dimensiuni, pe axa verticala sau orizontala, cuprinse intre 15 mm si 55 mm; eventualele perforatii sau impresiuni in relief vor trebui sa nu afecteze claritatea textelor imprimate pe timbru; sa se realizeze, atunci cand este cazul, o distinctie clara intre valoarea nominala si suprataxa.

Referitor la comercializare, timbrele si efectele postale destinate francarii trimiterilor postale se vor comercializa prin intermediul punctelor de acces deservite de personal ale CNPR, iar timbrele cu valoare filatelica vor fi comercializate de Romfilatelia direct sau prin intermediul altor persoane.

Retragerea unei emisiuni filatelice se va face de catre Romfilatelia in cazul in care tirajul unei emisiuni filatelice este epuizat in proportie de cel putin 90%, precum si daca valoarea nominala a cel putin unui timbru din respectiva emisiune nu mai reflecta nivelul tarifelor practicate de CNPR pentru serviciile postale prestate. 

Documentul care va cuprinde conditiile de emitere, tiparire, punere in circulatie, retragere din circulatie si de comercializare a timbrelor si efectelor postale va fi intocmit de catre Romfilatelia, va fi transmis ANCOM in vederea aprobarii si va fi publicat pe pagina de internet a  Romfilatelia.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 8.11.2010. www.pomptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.