Acasă Uncategorized Bucuresti: Consiliul Concurentei a amendat Corpul Expetilor Contabili cu patru milioane de...

Bucuresti: Consiliul Concurentei a amendat Corpul Expetilor Contabili cu patru milioane de lei

DISTRIBUIȚI

95210 – 26102010 – Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) cu o amenda de 4,05 milioane lei pentru fixarea tarifelor aplicate de membrii sai, a declarat, marti, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta a aratat ca CECCAR a stabilit onorariile percepute de membrii sai inca din anul 2001, chiar daca in anul 2000 Corpul fusese avertizat sa nu adopte un astfel de act. In 2004, Regulementul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulementului.

Presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca aceasta este cea mai mare amenda procentuala data de autoritatea de concurenta – 9,2% din veniturile CECCAR in anul 2009 – si cea mai mare sanctiune aplicata unei asociatii. „Acest fapt se datoreaza gravitatii faptei, care este similara unui cartel, duratei ridicate, noua ani, si circumstantelor agravante, respectiv continuarea incalcarii legii dupa declansarea investigatiei si ignorarea avertismentelor Consiliului Concurentei”, a explicat Bogdan Chiritoiu. El a mai aratat ca din cei aproape 34.000 de membrii CECCAR, circa 70% au aplicat sau au incercat sa aplice tarifele minime. ”La o piata totala de servicii de contabilitate de 300 milioane de euro, costurile suplimentare pentru companii au fost de 15-45 milioane de euro. Pentru companiile afectate, acest cartel inseamna o nota de plata cu 10-30% mai mare”, a declarat presedintele autoritatii de concurenta.

Consiliul Concurentei a impus CECCAR sa inceteze practica anticoncurentiala si sa abroge regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea deciziei. In cazul nerespectarii acestei decizii, CECCAR risca o „amenda cominatorie de pana la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sanctionarii”. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.