Acasă Uncategorized Bucuresti: Crestere in industria prelucratoare, stagnare in servicii si scadere in comertul...

Bucuresti: Crestere in industria prelucratoare, stagnare in servicii si scadere in comertul cu amanuntul si in constructii pentru ultimele trei luni ale anului

DISTRIBUIȚI

95291 – 28102010 – Managerii societăţilor comerciale prevăd pentru perioada octombrie-decembrie 2010 o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, relativă stabilitate în servicii, scădere moderată în comerţul cu amănuntul şi scădere în sectorul de construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, conform analizei de conjunctură realizată de Institutul naţionla de Statistică.

Tendinţă de creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare – În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural+6%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare (-10% la întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, precum şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -43%, -26% şi respectiv -26%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Tendinţă de scădere a activităţii în comerţ – Potrivit estimărilor din luna octombrie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -39%), cât şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -38%). Managerii estimează şi o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -32%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (soldconjunctural +2%).

Tendinţă de scădere moderată a activităţii în comerţul cu amănuntul – În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna octombrie 2010 scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -15%). Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra scădere moderată (sold conjunctural -10%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -6%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +29%).

Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii în servicii – Conform estimărilor din luna octombrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -15%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de stabilitate (sold conjunctural +5%). www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.