Acasă Uncategorized Bucuresti: „Fii o stea, nu o za!” – artisti romani canta pentru...

Bucuresti: „Fii o stea, nu o za!” – artisti romani canta pentru reducerea numarului de copii care cad victime traficului de persoane

DISTRIBUIȚI

94989 – 19102010 – Salvati Copiii organizeaza pe 20 octombrie 2010, in Bucuresti, la Cafepedia (Str. Pictor Verona, nr. 2), incepand cu orele 18.00, evenimentul „Fii o stea, nu o za!”. La eveniment vor participa artisti romani, care vor canta benevol si vor sprijini demersurile Salvati Copiii pentru reducerea numarului de copii si tineri care devin o za in lanturile traficului de persoane.

In fiecare an, un numar considerabil de copii devin victime ale traficului de persoane. Romania este in principal o tara de origine a traficului de copii in scopul exploatarii sexuale si a exploatarii prin munca, dar si tara de destinatie si tranzit. In 2009, au fost inregistrate in evidentele ANITP 780 de victime, dintre care 41% (322 victime) au fost identificate ca traficate pe parcursul anului 2009.  54% din totalul victimelor identificate in 2009 sunt femei, iar 29% din cele 780 de victime identificate sunt copii.

Traficul de fiinţe umane nu se limitează numai la exploatare forţată, acesta intervine şi atunci când victimele nu au libertatea de a alege ce sa muncească, cât sa muncească şi nu sunt plătite pentru munca lor.

Abuzurile suferite de victime pot fi: psihice, emoţionale, fizice, sexuale, reţinerea/distrugerea actelor de identitate, privarea de libertate, izolarea, privarea de apă, hrană şi mijloace de igienă.

Majoritatea victimelor provin din mediul rural.

Cererea pentru sex determina ca traficul de copii în scopuri sexuale să devină o problemă globală, în timp ce sărăcia, violenţa domestică şi abuzul, discriminarea şi dorinţa pentru o viaţă mai bună determină copiii să devină mai vulnerabili. Copiii sunt în special vulnerabili la traficul de persoane deoarece sunt slab educaţi în cele mai multe cazuri, uşor de dominat sau pot fi contrânşi de către adulţi. Copiii se pot simţi obligaţi să îşi întreţină familiile sau fug de acasă din cauza situaţiilor familiale dificile şi pot fi vânduţi; sau pot pleca în străinătate în căutarea unor mijloace de trai mai bune. Copiii străzii din România, copiii romi şi copiii ale caror familii şi comunitate au fost distruse sau acei copii care nu au pe nimeni care să-i îngrijească sunt în mod special vulnerabili în ceea ce priveşte traficul de persoane.

Traficanţii fac adesea parte dintr-o reţea infracţională organizată care ‘recrutează’ copii şi le fac acte false. Aceştia pot poza şi în iubiţi sau iubite pentru a convinge copiii să plece de acasă pentru o viaţă nouă. În România, fetele sunt recrutate în mod curent prin contact direct sau familiile lor sunt abordate de traficanţi care cel mai adesea sunt persoane pe care aceştia le cunosc şi în care au încredere. Femeile care cad victimele traficului în scopul exploatării sexuale sunt cel mai des recrutate după ce raspund anunţurilor din ziare pentru diferite locuri de muncă.

În România, victimele traficului de persoane, indiferent de scopul acestuia (pentru exploatare sexuală, pentru exploatare prin muncă, cerşit, implicare în furturi, etc.) beneficiază de protecţie şi o asistenţă specială, fizică, juridică şi socială, programe speciale de scurtă durată pentru iniţierea sau formarea profesională, servicii de consiliere şi mediere a muncii, compensaţii financiare, cazare pe scurtă durată, protecţia specială a martorilor, acordarea de locuinţe sociale cu prioritate.

Traficul de persoane constituie o formă a crimei organizate şi este sancţionat cu închisoare, conform Codului Penal şi Legii 678 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane (2001). www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.