95286 – 28102010 – Deşi Opoziţia a părăsit sala de plen, Puterea şi-a angajat răspunderea pe Legea Educaţiei. Premierul Emil Boc a prezentat Legea Educaţiei în plenul reunit al celor două Camere. Cele mai importante schimbări aduse de noul act normativ vizează conducerea universităţilor şi a şcolilor. Dacă, în proiectul iniţial, era stabilit ca rectorii să fie desemnaţi prin concurs, în noul proiect instituţiile de învăţământ superior primesc libertatea de a opta între două modele distincte: alegerea rectorilor prin scrutin universal
sau după modelul corporatist.
Guvernul a modificat şi partea referitoare la incompatibilităţile directorilor de şcoli. Astfel că, dacă iniţial li se interzicea să fie membrii de partid, în noul proiect nu li se va permite să deţină funcţii de preşedinte sau vicepreşedinte în filialele formaţiunilor politice.
O altă modificare se referă la „clanurile universitare”. Astfel că rudele până la gradul III nu vor mai putea să deţină funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi universităţi, proiectul iniţial vizând restricţii doar la nivel de facultate.
Noua lege prevede ca şcolile în care învaţă puţini elevi să fie comasate. Mai mult decât atât, în actul normativ se recomandă şi universităţilor din România să fuzioneze pentru a deveni mai puternice, inclusiv din punct de vedere financiar.
Noua lege a Educaţiei mai prevede ca admiterea la liceu să se facă pe bază de protofoliu, cu două probe scrise şi examen optional organizat de fiecare liceu în parte, mai prevede ca evaluarea elevilor să se facă din doi în doi anivor fi obligaţi să facă un masterat didactic urmat de stragiu de practică prin teste naţionale, dar şi faptul că profesorii . De asemenea, clasa pregătitoare va trece la învăţământul primar, iar părinţii vor fi nevoiţi să plătească amenzi dacă elevii chiulesc, potrivit noului act normativ.- www.promptmedia.ro