Acasă Uncategorized Bucuresti: Ministerul Sanatatii vrea Fond Unic de Asigurari de Sanatate separat

Bucuresti: Ministerul Sanatatii vrea Fond Unic de Asigurari de Sanatate separat

DISTRIBUIȚI

95254 – 27102010 – Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordine şi cel mai important, scoaterea Fondului Unic de Asigurări de Sănătate din administrarea Ministerului de Finanţe Publice şi trecerea acestuia în administrarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ministerul Sănătăţii va promova în perioada următoare un nou pachet legislativ în Sănătate prin care urmăreşte eficientizarea mai multor domenii din Sănătate, atât finaciar, cât şi în domeniul resurselor umane

Conform ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în perioada imediat următoare este necesar a fi luate două măsuri pentru eficientizarea instituţiilor care coordonează sistemul de Sănătate.

Astfel, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate va fi administrat, separat, de o instituţie din domeniul sanitar. Măsura va duce la o transparenţă totală a cifrelor care vor arăta exact sumele cu care asiguraţii contribuie la Fondul de Sănătate şi sumele care reprezintă cheltuielile din acest fond. Un alt avantaj îl reprezintă acela că banii plătiţi la Sănătate vor fi cheltuiţi tot în Sănătate, fără intermediar.

De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi o instituţie publică, de interes national, în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu personalitate juridică, care va administra şi gestiona sistemul de asigurări sociale de sănătate în vederea aplicării politicilor şi programelor Guvernului  în domeniul sanitar.

Ministrul Sanatatii va fi ordonator principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului si va reprezenta CNAS în relaţiile cu terţii şi pe asiguraţi în raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, componente ale sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Preşedintele CNAS va fi secretar de stat în MS

Indemnizaţiile Comisiilor de experţi vor fi reduse de la 10% la 1% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS.

Va fi redus şi Consiliului de Administraţie de la 17 membrii la 13. Aceştia vor avea şi ei, la fel ca şi membrii comisiilor o  indemnizaţie lunară redusă de la 20% la 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS.

În cazul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, Consiliile de Administraţie  vor avea 7 membrii în loc de 11 şi cu o indemnizaţie  care scade de la 20% la 1 % din indemnizaţia directorului general al CAS Judeţene.

Conform noului pachet legislativ, colectarea contribuţiilor se va face de către CNAS într-un cont deschis în condiţiile legii.

Se va renunţa astfel la sistemul prin care colectarea se face prin ANAF, de către Ministerul Finanţelor Publice. Executarea în cazul neplăţii contribuţiilor va rămâne tot o atribuţie a ANAF.

“În acest fel vom avea o colectare total transparent. Se vor evita discuţiile privind destinaţia banilor pentru sănătate prin intermediari. Va avea un impact pozitiv pentru societate şi va putea fi vizibil şi efortul bugetar”, a declarat ministrul Sănătăţii.

O altă propunere a Ministerului Sănătăţii în noul pachet legislativ este introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi contract-cadru multianual.  Este o măsură necesară pentru a asigura predictibilitatea în sistem.

De asemenea, va fi introdus dreptul de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină, pe anumite competenţe stabilite de către minister cu avizul Colegiului Medicilor din România.

“Avem nevoie de medici în spitalele din România şi nu ne mai putem permite să pierdem medici tineri”, a declarat Cseke Attila.

În prezent, medicul care termină cursurile universitare nu poate fi angajat decât cel mult la una ditre firmele de medicamente, vânzător.

Tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor putea fi angajaţi după ce termină facultatea ca ajutoare în anumite secţii, la UPU, cabinetele medicilor de familie. Vor lucra sub îndrumare, fără a avea dreptul la parafă sau semnătură.

În acest fel tinerii vor putea fi responsabilizaţi să se pregătească mai bine în timpul facultăţii, şi chiar dacă nu vor intra în Rezidenţiat nu vor pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.