Acasă Uncategorized Bucuresti: Premierul Boc: Resursele bugetare vor fi orientate in 2011 cu prioritate...

Bucuresti: Premierul Boc: Resursele bugetare vor fi orientate in 2011 cu prioritate spre investitii si crearea de locuri de munca

DISTRIBUIȚI

94519 – 05102010 – Prim-ministrul Emil Boc a participat marţi, la Palatul Victoria, la conferinţa de prezentare a rezultatelor proiectului privind analiza funcţională a administraţiei publice centrale din România, dezvoltat de Secretariatul General al Guvernului şi finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative. Şeful Executivului a apreciat expertiza obiectivă a Băncii Mondiale în analizarea a şase sectoare guvernamentale importante – finanţe publice, agricultură, transporturi, educaţie, concurenţă,

 

 

 

 

 

Secretariatul General al Guvernului – şi a declarat că recomandările pe care Banca Mondială le-a făcut Guvernului României au fost analizate împreună cu ministerele de resort şi vor fi implementate în funcţie de decizia politică de la nivelul coaliţiei.

Premierul a arătat experţilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că Guvernul României a demarat „un amplu proces de reformă a statului român, care vine după 20 de ani de politici necorelate, care au dus la un stat greoi şi la dezechilibre structurale. Statul român trebuie schimbat din temelii, nu doar cosmetizat /…/ Această criză economică, dincolo de toate greutăţile pe care le propune, reprezintă o oportunitate pentru a realiza aceste reforme ale politicilor publice.” a afirmat Emil Boc, subliniind că România nu mai poate păstra stilul de guvernare de după 1989. Premierul Emil Boc a reamintit că Guvernul a adoptat deja o serie de acte normative al căror scop este reformarea statului – codurile juridice, legea sistemului de pensii, legea responsabilităţii fiscale, iar procesul de reformă trebuie continuat, inclusiv cu legea salarizării unitare şi legea educaţiei naţionale, aflate în proces de adoptare.

La rândul său, Peter Harrold, director de ţară pentru Europa centrală şi ţările baltice în cadrul Băncii Mondiale, a subliniat unele neajunsuri ale sistemului de guvernare perpetuat în România după 1989, exprimate anterior şi de premierul Emil Boc, declarându-se de acord cu reformele adoptate de cabinetul condus de Emil Boc în ultima perioadă.

Şeful Executivului a prezentat viziunea Guvernului României în ceea ce priveşte implementarea reformelor, şi a menţionat patru principii strategice care vor fi urmate, respectiv coerenţă, responsabilitate, performanţă şi parteneriat. „Acţiunea statului trebuie să fie coerentă, nu disparată şi haotică. Cadrul legislativ, strategiile şi politicile publice trebuie să fie integrate şi funcţionale” a afirmat premierul, precizând că „România trebuie să devină un stat raţional, care îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de ansamblul societăţii, nu doar faţă de grupuri privilegiate. Decidenţii publici trebuie să fie responsabili pentru calitatea deciziilor pe care le iau. Statul român are nevoie de o nouă perspectivă managerială în sistemul public. Serviciile publice există pentru a produce rezultate în folosul cetăţenilor şi nu pentru a-şi perpetua puterea şi privilegiile.”

De asemenea, premierul a precizat care vor fi direcţiile de acţiune pentru o bună guvernare, respectiv adoptarea de strategii şi politici publice gândite pe termen lung, proactive şi integrate într-un sistem unitar, furnizarea unor servicii publice de calitate în schimbul banilor plătiţi de către contribuabili, guvernarea electronică – statul va utiliza pe scara largă noile tehnologii pentru a facilita accesul cetăţenilor la serviciile publice -, promovarea unor programe de stimulare a calităţii resursei umane din instituţiile publice.

Premierul a mai subliniat importanţa absorbţiei fondurilor europene în contextul anului 2011, când resursele bugetare vor fi orientate cu prioritate spre investiţii şi crearea de locuri de muncă. „Guvernul României nu va merge pe mâna populismului, ci banii vor fi orientaţi spre investiţii, locuri de muncă, pentru crearea unui stat suplu şi funcţional şi cu servicii bune pentru cetăţean.” Acest aspect a fost prezentat şi de Joost Kuhlmann, director în cadrul Directoratului General pentru Economie şi Finanţe, care a declarat că raportul prezentat marţi face recomandări pentru şase domenii prioritare ale guvernării, care odată îmbunătăţite vor avea o capacitate ridicată de a absorbi fonduri europene.

            La eveniment au mai participat: secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiţoiu, precum şi experţi ai Băncii Mondiale: Bernard Myers – guvernare, Sebastian Eckardt – finanţe publice, Paul Amos – transporturi, Eliezer Orbach – educaţie, Holger Kray – agricultură, Donato de Rosa – concurenţă. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.