Acasă Uncategorized Bucuresti: Romania insista pe langa oficialitatile de la Bruxelles pentru reluarrea negocierilor...

Bucuresti: Romania insista pe langa oficialitatile de la Bruxelles pentru reluarrea negocierilor in dosarul transnistrean in format 5+2 pana in decembrie

DISTRIBUIȚI

94534 – 05102010 Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut luni, 4 octombrie 2010, o întrevedere de lucru cu Robert Cooper, director general pentru afaceri externe şi politico-militare în cadrul Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene. Cei doi au discutat perspectivele aderării Serbiei la UE, pe care România le susţine, aspecte privind demararea dialogului între Belgrad şi Pristina, conform rezoluţiei AGONU din data de 9 septembrie 2010, co-autorată de UE si Serbia şi adoptată în unanimitate.

De asemenea, au fost abordate şi dezvoltările din  Balcanii de Vest, inclusiv situaţia post-electorală din Bosnia şi Herţegovina. Partea română a reiterat sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii Balcanilor de Vest şi nevoia realizării de progrese în cadrul acestui proces.

Cei doi oficiali au discutat evoluţiile recente din vecinătatea estică, cu accent pe parcursul european al Republicii Moldova. În contextul examinării situaţiei pre-electorale din Republica Moldova, cele două părţi au subliniat necesitatea sprijinului UE în vederea continuării reformelor pentru realizarea parcursului european al acestui stat, care poate să devină povestea de succes a Parteneriatului Estic. În context, a fost reflectată importanţa negocierilor, aflate într-un stadiu avansat, pentru Acordul de Asociere, evoluţia dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, partea română subliniind importanţa lansării cât mai curând a negocierilor pentru Acordul Cuprinzător şi Aprofundat de liber-schimb UE – Republica Moldova. De asemenea, partea română a reiterat poziţia sa privind necesitatea unor progrese în soluţionarea dosarului transnistrean, inclusiv prin reluarea negocierilor formale „5+2” în intervalul de până la Summit-ul OSCE  de la Astana (1-2 decembrie 2010).

În zilele de 4 şi 5 octombrie 2010, Robert Cooper efectuează o vizită în România. Oficialul european participă, totodată, şi la lucrările Atelierului de lucru “Unfinished business in Europe II: Eastern Europe”, organizat în comun de MAE, Institutul Aspen România şi Institutul de Studii de Securitate al UE.

Robert Cooper este, începând din 2002, director general pentru afaceri externe şi politico-militare în cadrul Secretariatului General al Consiliului UE. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.