Acasă Uncategorized Bucureşti: Guvernul a înfiinţat Sistemul Naţional de Informare privind Vizele

Bucureşti: Guvernul a înfiinţat Sistemul Naţional de Informare privind Vizele

DISTRIBUIȚI

95307 – 29102010 – Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, cadrul legislativ vizând înfiinţarea Sistemului Naţional de Informare privind Vizele (SNIV), care asigură conectarea României la Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS) al UE, o etapă necesară în perspectiva aderării la Spaţiul Schengen în martie 2011, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei Executivului.  Ioana Muntean a precizat că sistemul informatic naţional SNIV compatibil şi interconectat cu sistemul european de informaţii

 

 

 

 

 

 privind vizele VIS va permite consultarea şi schimbul de date cu celelalte state membre cu privire la cererile de vize, în scopul prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii interne a fiecăruia dintre statele membre. “Se va îmbunătăţi şi controlul la frontierele României care sunt şi frontiere externe ale Uniunii Europene” a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În acest sistem vor fi introduce următoarele date: informaţii privind numele, locul şi data naşterii, cetăţenia actuală şi la naştere ale solicitantului de vize, tipul de viză pe care îl solicită şi ţara în care a fost solicitată, date referitoare la persoana care adresează invitaţia etc.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai anunţat că autorităţile publice cu competenţe în gestionarea datelor din SNIV sunt, conform actului normativ, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Oficiul Român pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră Română.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Administraţiei şi Internelor vor avea noi responsabilităţi, însă îşi vor coordona activitatea, deşi  fiecare din cele două instituţii va avea propria componentă în aria de atribuţii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că „MAE va prelua solicitările de viză va introduce datele în sistem, va verificare documentele, va consulta baza de date a sistemului european de informaţii privind vizele înainte de acordarea vizei. De cealaltă parte, MAI se va ocupa de tot ceea ce ţine de atribuţiile sale privind Oficiul Român pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră Română”.

Actul normativ transpune în legislaţia naţională cadrul juridic în materie al Uniunii Europene, iar finanţarea cheltuielilor curente şi de capital aferente înfiinţării şi funcţionării sistemului se asigură prin programele Uniunii Europene şi cofinanţare de la bugetul de stat, prin bugetele aprobate pentru MAE şi MAI, a mai precizat Ioana Muntean. Pot solicita drept de acces la sistem pentru consultarea datelor şi autorităţile române abilitate, potrivit legii, să efectueze acte de urmărire penală, precum şi instanţele de judecată. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.