Acasă Uncategorized Chişinău: Moldovenii de peste Prut au început să ceară redobândirea cetăţeniei

Chişinău: Moldovenii de peste Prut au început să ceară redobândirea cetăţeniei

DISTRIBUIȚI

95097 – 22102010 – Încă patru persoane care domiciliază în municipiul Chişinău au depus jurământul de cetăţean al Republicii Moldova, în faţa viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu. Dintre aceştia, doi şi-au redobândit cetăţenia, iar alţi doi, originari din China şi respectiv, din Sudan, au dobândit cetăţenia moldoveană. Nistor Grozavu a menţionat că obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova este o onoare, aceasta înseamnând beneficierea de “aceleaşi drepturi ca şi populaţia băştinaşă”. Dar, totodată, noul statut atrage după sine şi respectarea anumitor îndatoriri – cunoaşterea Constituţiei, respectarea legilor acestui stat, cunoaşterea istoriei şi tradiţiilor poporului nostru, a subliniat viceprimarul de Chişinău. Edilul le-a urat noilor cetăţeni “Bun Venit” şi i-a îndemnat să se implice activ în viaţa societăţii, pentru a contribui la prosperarea statului.

Sudanezul Hamid Asim Malik, de 40 ani, a ajuns în republică în 1999 ca refugiat. Între timp,şi-a creat aici o familie. Este căsătorit cu o moldoveancă din Ulmu, Ialoveni, cu care are doi copii. Hamid Asim este medic de specializate, a făcut facultatea la Harkov, Ucraina, însă acum munceşte în calitate de brutar. El speră că după obţinerea cetăţeniei va reuşi să se angajeze conform studiilor pe care le deţine.

Din 2003 şi până în prezent, 296 persoane care locuiesc în municipiul Chişinău au obţinut cetăţenia Republicii Moldova, inclusiv 35 în anul curent.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a obţine sau a redobândi cetăţenia Republicii Moldova, solicitanţii trebuie să susţină un examen de cunoaştere a limbii de stat, a istoriei statului şi a legislaţiei naţionale. O comisie specială de pe lângă Guvernul R. Moldova examinează dosarul, după care se emite decretul preşedintelui R. Moldova. Ulterior, solicitanţii depun jurământul în faţa primarului general al municipiului sau a preşedintelui de raion. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.