Acasă Uncategorized Kosovo: Kosovo se indreapta catre alegeri anticipate

Kosovo: Kosovo se indreapta catre alegeri anticipate

DISTRIBUIȚI

94596 – 07102010 – Deşi nu s-a decis nimic oficial în Kosovo de la demisia preşedintelui Fatmir Sejdiu din 27 septembrie, aproape toate partidele politice au confirmat că alegerile anticipate trebuie să aibă loc în curând. Scrutinul va avea loc probabil în ianuarie sau februarie 2011, potrivit ştirilor din presa kosovară. Liderii principalelor partide politice s-au întâlnit cu preşedintele interimar Jakup Krasniqi pentru a stabili cea mai bună strategie.

Sunt în discuţie cel puţin două opţiuni: Potrivit Constituţiei, alegerile extraordinare sau anticipate trebuie organizate în termen de 45 de zile de la eliberarea postului sau trebuie organizate alegeri anticipate în termen de patru până la şase luni. “Există un dezacord cu privire la această chestiune între diferitele grupări politice. Trebuie organizate alegeri deoarece criza actuală depăşeşte cadrul instituţional. Aceasta nu este legată doar de demisia preşedintelui, ci şi de o serie de factori”, a declarat Ulpiana Lama, analist şi profesor universitar în Kosovo, pentru SETimes.

Disensiunile publice îndelungate şi frecvente dintre membrii coaliţiei, divergenţele legate de politicile fundamentale de guvernare şi dificultăţile economice grave cu care se confruntă ţara sunt câteva dintre problemele care trebuie abordate.

Cotidianul kosovar Koha Ditore a informat că întâlnirea dintre prim-ministrul Hashim Thaci, liderul Partidului Democrat (PDK), şi Sejdiu, liderul Ligii Democrate din Kosovo (LDK), în calitate de preşedinţi ai partidelor lor, s-a finalizat cu decizia de a organiza alegeri anticipate în termen de patru luni. “În primul rând, bugetul din acest an trebuie modificat pentru a se aloca bani pentru Comisia Electorală Centrală şi pentru noile alegeri, lucru care poate fi rezolvat mai uşor odată cu aprobarea bugetului temporar la sfârşitul acestui an, când va exista un surplus. În al doilea rând noile instituţii trebuie înfiinţate cel târziu la mijlocul lunii martie pentru a se putea vota bugetul pe 2011. Fără acestea vom avea probleme; statul nu poate funcţiona fără bani”, a scris Flaka Surroi, redactorul şef al publicaţiei Koha Ditore.

Krasniqi, de la PDK, s-a întâlnit cu preşedinţii Comisiei Electorale Centrale, Valdete Daka şi Xhemajl Pecani, pentru a discuta despre capacitatea comisiei de a organiza alegerile.

Daka a declarat că deşi CEC poate face acest lucru din punct de vedere tehnic, există unele probleme – aprobarea bugetului la timp, obţinerea sprijinului logistic necesar, autentificarea listei de alegători, informarea populaţiei, coordonarea procesului de votare în rândul diasporei şi asigurarea sprijinului din partea instituţiilor internaţionale. La acestea se adaugă costul: guvernul va trebui să aloce aproximativ patru milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile, potrivit cotidianului Koha Ditore. Cu toate acestea, problema cea mai dificilă ar putea fi modificarea Codului Electoral şi obţinerea aprobării din partea parlamentului. Acest lucru nu va fi uşor, a declarat Ismet Kryeziu, preşedintele organizaţiei Democraţia în Acţiune, postului public de radiodifuziune RTK din Kosovo. “Codul electoral are o serie de lipsuri, lipsuri serioase; nu este timp pentru a le remedia”, susţine şi Lama. Surroi subliniază faptul că principalul partid din Kosovo, PDK, conduce acum trei instituţii de bază: parlamentul, preşedinţia şi guvernul, toate sprijinite prin constituţie. „Am ajuns în punctul în care – cu sau fără acordul celorlalte partide politice – acest partid poate anunţa alegeri anticipate. Thaci este convins că are şanse foarte mari să câştige următoarele alegeri”, a scris Surroi.  www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.