Acasă Uncategorized Sofia: Un investitor german s-ar putea implica în proiectul Belene. SUA recomandă...

Sofia: Un investitor german s-ar putea implica în proiectul Belene. SUA recomandă analiză profundă

DISTRIBUIȚI

95197 – 26102010 – Centrala nucleară de la Belene va fi construită în mod cert, a declarat preşedintele parlamentului bulgar Ţeţka Ţaceva, confirmând recentele aluzii ale unor înalţi oficiali guvernamentali potrivit cărora un investitor german s-ar putea alătura în curând proiectului controversat. După vizita prim-ministrului Boiko Borisov în Statul Liber Bavaria, avem acum mai multe detalii cu privire la disponibilitatea unui investitor european strategic din Germania, a declarat aceasta. “Pentru guvernul bulgar a fost extrem de important să obţină participarea unui investitor european strategic. Acum suntem aproape siguri că am găsit unul”.

Între timp, ambasadorul SUA în Bulgaria a recomandat Sofiei să nu se grăbească să implementeze un proiect de câteva miliarde de euro înainte de a evalua viabilitatea sa economică. “Bulgaria trebuie să răspundă la două întrebări: dacă centrala nucleară de la Belene este un proiect fezabil din punct de vedere economic şi,dacă acesta oferă securitate energetică Bulgariei şi întregii regiuni”, a afirmat James Warlick într-un interviu acordat Radioului Naţional Bulgar. “Nu sunt sigur că există răspunsuri la aceste întrebări. Discutăm despre miliarde de leva în acest caz, iar deciziile care vor fi luate în legătură cu Belene vor afecta sistemul energetic al Bulgariei pentru câteva decenii”.

Proiectul de a construi o a doua centrală nucleară pe malul bulgar al Dunării, la 100 km est de cea actuală, de la Kozlodui, a fost lansat de fostul regim comunist al ţării cu câţiva ani înainte de a fi răsturnat la sfârşitul anului 1989. Problemele financiare şi presiunile exercitate de grupurile ecologice au forţat Sofia să suspende planul respectiv în 1991. La acea dată, Bulgaria cheltuise peste un miliard de dolari pentru proiect.

Primul pas către relansarea sa a fost făcut în aprilie 2005, când guvernul premierului de la acea dată, Simeon Saxa-Coburg, a dat undă verde construcţiei. După aproximativ trei ani, cabinetul de coaliţie condus de liderul socialiştilor, Serghei Stanişev, a contractat compania rusească de stat Atomstroyexport pentru construirea celor două reactoare VVER de 1 000 megawaţi la un preţ estimativ de aproape patru miliarde de euro.

Peste 400 milioane de euro euro au fost cheltuiţi până în iulie 2009, când formaţiunea lui Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a venit la putere în urma câştigării alegerilor parlamentare organizate în cursul anului. Noul guvern a declarat că va examina toate acordurile energetice majore cu Rusia, inclusiv proiectul Belene, şi va decide apoi dacă va continua implementarea acestora. “Nu văd fezabilitatea economică” a proiectului Belene, a declarat ministrul Finanţelor Simeon Diankov la doar câteva zile după ce şi-a preluat atribuţiile în 27 iulie 2009. “Chiar dacă găsim investitori privaţi, centrala nucleară de la Belene nu va fi profitabilă”.

La acea dată, participaţiile la viitoarea centrală erau de 51% pentru Compania Electrică Naţională a Bulgariei şi 49% pentru compania germană RWE, care urma să aloce 2 miliarde de euro pentru construcţie. Întrucât nu a găsit un partener pentru a împărţi povara finanţării şi pentru a se proteja împotriva riscurilor, precum şi pe fondul adâncirii crizei economice din Bulgaria şi al semnalelor mixte venite de la Sofia cu privire la viitorul proiectului, compania din Essen s-a retras din proiect în toamna anului 2009. Acest lucru a dus la îngheţarea proiectului până la găsirea unui nou investitor european strategic. Rusia a făcut de câteva ori oferta de a acorda Bulgariei împrumuturi garantate de stat de până la patru miliarde de euro pentru ca această construcţie să poată continua. Borisov şi predecesorul său au respins aceste oferte.

Între timp, costul estimat al proiectului a crescut constant, ajungând la zece miliarde de euro sau chiar mai mult.

Potrivit surselor, Bulgaria a stabilit recent un preţ de şapte miliarde de euro pentru centrală, în timp ce ruşii intenţionează să ofere un preţ cu aproximativ 800 milioane de euro mai mare decât cel cerut de Sofia.

În cursul acestei luni, oficialii de la Sofia şi Atomstroyexport s-au pus de acord asupra unei prelungiri de şase luni a contractului de construcţie, care a expirat în 30 septembrie, pentru a lăsa mai mult timp pentru încheierea unui acord. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.