Acasă Uncategorized Strasbourg: Daciana Sarbu cere Parlamentului si Comisiei Europene reglementarea rapida a drepturilor...

Strasbourg: Daciana Sarbu cere Parlamentului si Comisiei Europene reglementarea rapida a drepturilor muncitoarelor sezoniere de la culturile de capsuni

DISTRIBUIȚI

95042 – 20102010Daciana Sârbu a atras atenţia Parlamentului European şi Comisiei Europene asupra nevoii de a reglementa rapid situaţia lucrătoarelor sezoniere de la culturile de căpşuni, citând condiţiile deosebit de dificile şi abuzurile la care sunt supuse acestea de către angajatori.

În cadrul unei dezbateri referitoare la femeile care lucrează în condiţii precare de muncă, eurodeputata PSD a făcut referire la cazul concret al româncelor care muncesc la serele de căpşuni din Spania, de a căror situaţie a fost preocupată îndeaproape.

“În fiecare an, mii de femei de origine română merg la cules de căpşuni în Spania pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci luni. Pentru a-şi câştiga existenţa muncind în serele spaniole, ele sunt nevoite să-şi lase în urmă familia, adesea chiar copiii de vârste mici”, a afirmat eurodeputata.

Daciana Sârbu a ridicat în atenţia forurilor europene faptul că, în unele cazuri, aceste femei devin victime ale reţelelor de trafic al forţei de muncă, iar atunci când evită aceste capcane, ajung foarte frecvent să fie supuse abuzurilor angajatorilor. “Contractele de origine sunt înlocuite de contracte în limba spaniolă, necunoscută lor. Adesea nu primesc asigurări de sănătate, fiind nevoite să şi le acopere prin eforturi proprii. Uneori munca lor presupune culesul – fără niciun echipament de protecţie – al  căpşunilor stropite cu pesticide. Dar nu se pot plânge, de teamă să nu fie concediate şi trimise acasă”, a ţinut să sublinieze eurodeputata, membră a Comisiei de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară a Parlamentului European.

Daciana Sârbu şi-a încheiat intervenţia cu un apel către forurile europene să abordeze “urgent şi cu maximă seriozitate” această problemă şi să vină cu o propunere legislativă în acest sens. Eurodeputata a amintit că, prin interpelări repetate, a solicitat deja executivului comunitar elaborarea unei directive pentru reglementarea drepturilor muncitorilor sezonieri din Uniunea Europeana: “Mi s-a răspuns că această problematică nu se află pe agenda de priorităţi a executivului european. În tot acest timp, muncitoarele sezoniere din ţara mea – şi nu numai – continuă să sufere”.

Daciana Sârbu a depus această declaratie în scris aferentă dezbaterii referitoare la femeile care lucrează în condiţii precare, prilejuite de raportul realizat de eurodeputata Britta Thomsen (Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen). www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.