Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European: UE ar trebui „sa aiba un rol mai important...

Strasbourg: Parlamentul European: UE ar trebui „sa aiba un rol mai important in gasirea unei soluţii la problema Transnistriei”

DISTRIBUIȚI

95083 – 21102010 – Potrivit rezoluţiei adoptate prin vot liber de Parlamentul European, soluţionarea problemei Transnistriei constituie un element esenţial pentru promovarea stabilităţii politice şi a prosperităţii economice în Republica Moldova şi în regiune”, iar UE ar trebui „să aibă un rol mai important în găsirea unei soluţii la problema Transnistriei, astfel încât persistenţa acestei chestiuni să nu constituie un obstacol în calea integrării Moldovei în UE”.

Parlamentul European „salută începerea negocierilor Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova la 12 ianuarie 2010”, acord care consolidează asocierea politică şi integrarea economică. Deputaţii europeni spera „ca autorităţile moldovene să continue reformele care se impun şi să-şi îndeplinească angajamentele de a menţine constant Republica Moldova pe calea integrării europene”.

„Republica Moldova este statul cu cele mai mari progrese din vecinătatea estică a Uniunii. De aceea cer Consiliului să evalueze acest stat în mod individual pe baza meritelor sale. Progresul înseamnă voinţă politică, muncă şi dedicaţie iar acestea trebuie răsplătite. Am răsplătit Balcanii de Vest pentru măsurile luate, să procedăm la fel şi cu Republica Moldova (…) Cer Consiliului ca la următoarea şedinţă din 25 octombrie să invite Comisia să elaboreze planul de acţiune pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize” a declarat Monica Macovei (PPE, RO), preşedinta delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova în cadrul dezbaterii de joi.

Deputaţii europeni solicită Consiliului, la următoare sa reuniune din 25 octombrie 2010, să invite Comisia să înceapă elaborarea, în scurt timp, a planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor, pentru a intra astfel efectiv în faza operaţională a dialogului asupra vizelor, pe baza progreselor realizate de Republica Moldova.

În ceea ce priveşte alegerile din Republica Moldova, care vor avea loc în data de 28 noiembrie, acestea ar trebui să se desfăşoare în conformitate deplină cu standardele internaţionale. Deputaţii speră ca procesul electoral să contribuie în continuare la consolidarea instituţiilor democratice, subliniind că trebuie oferite oportunităţi egale tuturor celor implicaţi în campaniile electorale. Membrii Parlamentului European speră să se ia măsuri pentru a asigura „posibilitatea reală de exercitare a dreptului de vot pentru cetăţenii moldoveni cu domiciliul în străinătate şi solicită autorităţilor de facto din regiunea Transnistria să nu împiedice cetăţenii moldoveni să participe la vot”.

În septembrie Parlamentul European şi-a exprimat acordul pentru acordarea unei asistenţe macrofinanciare Republicii Moldova, sub forma unui grant cu o valoare maximă de 90 de milioane de euro, în vederea sprijinirii stabilizării economice. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.