Acasă Uncategorized Strasbourg: Rovana Plumb solicita comisarului Reding condamnarea abuzurilor la adresa media din...

Strasbourg: Rovana Plumb solicita comisarului Reding condamnarea abuzurilor la adresa media din Romania

DISTRIBUIȚI

94956 – 18102010 – Eurodeputata PSD Rovana Plumb a trimis, luni, Comisiei Europene, in debutul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, o intrebare scrisa privind „condamnarea abuzurilor guvernului roman la adresa media”. Rovana Plumb a denuntat demonizarea principalelor televiziuni private de stiri, precum si incercarile de intimidare si subordonare a ziaristilor televiziunii publice. Deputata europeana este increzatoare ca Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, va sanctiona comportamentul guvernului Basescu-Boc, alaturandu-se totodata condamnarii, de catre PE, a mentionarii presei ca amenintare in Strategia Nationala de Securitate.

In intrebarea scrisa se arata ca „in Romania Guvernului Basescu-Boc, situatia media este cum nu se poate mai proasta. Principalele doua televiziuni private de stiri –Realitatea TV si Antena 3- sunt demonizate de Basescu si acolitii acestuia, iar premierul isi permite, degajat, intimidarea unui ziarist al televiziunii publice, atragandu-i atentia acestuia ca il interpeleaza de parca ar lucra pentru cele doua televiziuni sus-mentionate. Faptul ca o autoritate publica vrea sa inchida gura presei, care pune intrebari legitime legate de masurile guvernamentale, este in profunda contradictie cu valorile si normele Uniunii Europene, trebuind sanctionat”.

Potrivit Rovanei Plumb, la fel de important este contextul in care se intampla aceste derapaje si anume posibila aprobare a unei strategii de securitate nationala care mentioneaza, in premiera europeana, presa ca „amenintare” la adresa statului roman. In acest context, Comisia este intrebata cand va condamna oficial actele nedemocratice ale puterii de la Bucuresti.

„Sunt increzatoare ca doamna comisar Reding, care a dat dovada de curaj politic si in dosarul romilor, va sanctiona comportamentul antidemocratic al administratiei portocalii, intrebarea mea vizand de altfel nu atat necesitatea unui asemenea demers –de care sunt sigura ca CE e constienta– ci data lui exacta. E necesara o pozitie urgenta si ferma a CE care sa dubleze semnalul dat deja de Parlamentul European la finalul saptamanii trecute”, a declarat europarlamentarul PSD, care a denuntat, in luna iunie, in plenul PE, atacurile la libertatea de exprimare prin legea de organizare si functionare a radioului si televiziunii publice.

Într-un demers fără precedent, liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din PE (Martin Schulz –Grupul social-democrat /S&D, Guy Verhofstadt – Grupul liberal/ALDE, Daniel Cohn-Bendit–Verzii) au adresat, la finalul saptamanii trecute, o scrisoare Parlamentului Romaniei, prin care solicită respingerea paragrafului 10 al articolului 6, intitulat Vulnerabilităti, din Strategia Natională de Apărare, care cataloghează presa ca o amenintare la adresa statului roman.

Saptamana trecuta, premierul Emil Boc s-a aratat deranjat de insistenta cu care jurnalistul TVR Mihai Radulescu il intreba despre solutii pentru protestatarii de la Ministerul Finantelor, Boc sustinand ca are impresia ca realizatorul lucreaza la Realitatea TV sau Antena 3. „Dvs am impresia ca sunteti de la Realitatea TV sau de la Antena 3, nu de la o televiziune publica. V-am raspuns la aceste intrebari si daca insistati, o sa va dau aceste raspunsuri”, a raspuns Boc, vizibil iritat. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.