Acasă Uncategorized Washington, SUA: SUA vor inflaţie mare pentru revigorarea economiei

Washington, SUA: SUA vor inflaţie mare pentru revigorarea economiei

DISTRIBUIȚI

94928 – 18102010 – Rezerva Federală a SUA vrea “revenirea inflaţiei” pentru a stimula economia şi a diminua şomajul, în timp ce preşedintele BCE vrea mai multă “disciplină fiscală” şi nu admite o inflaţie de peste 2% în Zona Euro  Tipărirea de dolari şi revenirea inflaţiei, în SUA, şi mai multă “disciplină fiscală”” menţinerea politicilor de austeritate şi a nivelului inflaţiei sub 2%, sunt cele două ultime soluţii anticriză, enunţate de-o parte şi de alta a Atlanticului în ultimele zile, scrie Gândul. Principalele blocuri economice ale lumii par să sufere de o “boală” comună” – o creştere economică fragilă, care nu a reuşit să reducă numărul şomerilor – dar au în vedere “medicamente” diferite.

În opinia guvernatorului băncii centrale a SUA (Federal Reserve – Fed), Ben Bernanke, America are nevoie de îndepărtarea riscului de deflaţie, aşadar de pomparea altor şi altor miliarde de dolari în economie.

Rolul Fed trebuie să fie acela de alimenta economia cu bani, iar acest instrument de politică monetară ar urma să contribuie la scăderea şomajului, crede Bernanke. Prin urmare, el a anunţat că banca centrală are în pregătire un nou program de cumpărare de bonuri de trezorerie – modalitatea concretă prin care dolarii nou-tipăriţi intră în vistieria Guvernului. Banii ar putea fi folosiţi pentru stimularea consumului guvernamental şi proiecte majore de infrastructură, de pe urma cărora firmele din SUA ar avea de câştigat şi vor face angajări.

Soluţia lui Bernanke nu este nouă. Ea a mai fost deja încercată în mai multe etape de-a lungul ultimilor doi ani. Pe de o parte, la scurt timp după ce Barack Obama şi-a inaugurat mandatul, Congresul a aprobat un plan de stimulare a economiei în valoare de 787 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, Fed a cumpărat obligaţiuni emise de Trezoria SUA, care au totalizat 1.700 miliarde de dolari În afara unor analişti economici, soluţia lui Bernanke este pusă la îndoială chiar şi de preşedinţi de filiale ai Fed, precum cea din Philadelphia. Preşedintele acesteia consideră că SUA se află într-o aşa-numită „capcană de lichiditate”, situaţie în care economia nu „reporneşte” la intensitatea dorită, indiferent câţi bani sunt „pompaţi”.

De cealaltă parte a Atlanticului, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a comentat anunţul lui Bernanke privind nevoia de “revenire a inflaţiei”, spunând că, în Zona Euro, o inflaţie de peste 2% ar avea „consecinţe dezastruoase”. El personal se opune ferm ridicării limitei de inflaţie asupra căreia veghează BCE, iar banca federală germană (Bundesbank) îl susţine.

Mai mult, “leacul” pentru a scoate economia UE din criză ar fi noi reguli “mai ambiţioase” de disciplină fiscală, adică mai multă austeritate, care să prevină reizbucnirea unor crize bugetare, consideră Trichet, citat de Bloomberg. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.