Acasă Uncategorized Bruxelles: Romania imbatraneste economic mai repede decat restul UE

Bruxelles: Romania imbatraneste economic mai repede decat restul UE

DISTRIBUIȚI

95751 – 12112010 – Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL), a depus, joi, o declaratie scrisa si o explicatie de vot aferente raportului Mann referitor la provocarile demografice si solidaritatea intre generatii. Potrivit deputatei europene, Romania cunoaste o dinamica mai ingrijoratoare decat restul statelor Uniunii Europene ca raport dintre populaţia de peste 65 de ani si populaţia apta de munca, impunandu-se masuri urgente pentru combaterea acestei tendinte.

„Europa imbatraneste mai rapid decat celelalte continente si este ingrijorator faptul ca raportul dintre populaţia de peste 65 de ani si populaţia apta de munca urmeaza sa se dubleze pana in anul 2060 (de la 25,4% pana la 53,5%).  In Romania dinamica acestui raport este ingrijoratoare urmand sa creasca de la 21,3% in anul 2008 pana la 65,3% in anul 2060″, a afirmat Plumb.

In opinia deputatei europene, „avand in vedere amplitudinea si rapiditatea imbatranirii populaţiei, statele UE trebuie sa ţina cont, in cadrul politicilor privind ocuparea fortei de munca, de dimensiunea de gen, de noile forme de organizare a muncii in intreprinderi, de mijloacele de facilitare a tranzitiei catre pensionare prin formule flexibile, de imbunatatirea conditiilor de munca si promovarea practicilor nediscriminatorii privind recrutarea si formarea profesionala”.

Rovana Plumb a solicitat in acest context statelor membre:sa promoveze o „cultura de gestionare a imbatranirii” in cadrul intreprinderilor, in special prin posibilitatea pensionarii treptate, tinand seama de dificultatea postului, de conditiile de munca, de sanatate si siguranta. De asemenea, in viziunea eurodeputatei, trebuie pastrate in continuare pensionarile anticipate pentru anumite categorii de lucratori, in functie de conditiile de lucru, si in situatii speciale, cum ar fi concedierea sau restructurarea.

„Discriminarea pe motiv de varsta aduce atingere solidaritatii intre generatii, fiind interzisa prin tratate, dar ramanand larg raspandita si restrictionand considerabil accesul lucratorilor in varsta la piata fortei de munca, la securitate sociala si la anumite servicii”, a atras atentia Plumb.

Presedinta Organizatiei de femei a PSD a precizat totodata ca sunt necesare masuri ferme impotriva economiei subterane, intretinute de forta de munca nedeclarata, situatie in care de cele mai multe ori femeile sunt victime. „Munca nedeclarata trebuie combatuta prin masuri concrete si aplicarea de sanctiuni angajatorilor si/sau intermediarilor”, a conchis ea. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.