Acasă Uncategorized Alba Iulia: A început un nou Congres al Spiritualităţii Româneşti

Alba Iulia: A început un nou Congres al Spiritualităţii Româneşti

DISTRIBUIȚI

96268 – 29112010 –   Peste 150 de oameni de cultură, români care trăiesc peste hotarele ţării, în SUA, Austria, Rusia, Polonia, Spania, Italia, Basarabia, Bulgaria, Finlanda, Serbia ş.a. s-au întrunit la Alba Iulia pentru a participa la Congresul Spiritualităţii Româneşti, singura organizare, unitară, în care reprezentanţii comunităţilor româneşti din întreaga lume, vor discuta despre problemele cu care se confruntă. Congresul este rezultatul unei hotărâri luate de către Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în scopul cunoaşterii şi întăririi legăturilor românilor din lumea cu ţara şi pentru a stabili sprijinul necesar comunităţilor româneşti de  pretutindeni.

La fel ca şi în anii precedenţi, manifestarea se desfăşoară în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie, cu sprijinul nemijlocit  acordat de Instituţia Prefectului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia şi de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Lucrările celei de a XIV-a eddiţii a congresului vor avea drept principale obiective analiza şi găsirea unor soluţii concrete la problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti, în condiţiile globalizării şi ale crizei economice mondiale, ediţia a XlV-a îşi va derula lucrările în plen şi în trei secţiuni: 1. Marea Unire desăvârşită la Alba Iulia, expresie a dăinuirii noastre. Provocări şi consolidări actuale; 2. Spiritualitatea românească în universalitate – Dimitrie Cantemir – personalitate de talie universală, omagiată cu prilejul împlinirii a trei sute de ani de la urcarea sa pe tronul Moldovei; Nicolae Iorga, comemorat la şapte decenii de la asasinarea marelui savant; Brâncuşi – la centenarul ‘Păsării Măiastre ‘, creaţie de referinţă a genialului artist român şi a sculpturii moderne; 3. Liga Culturală – promotor al făuririi identităţii naţionale. 120 de ani de la fondare.

Pe lâgă lucrările acestui congres, participanţii vor avea parte de întâlniri, expoziţii documentare istorice, lansări de carte şi expoziţii de artă, activităţi care le vor oferi prilejul de a-şi face cunoscute lucrările recente.

Cu acest prilej, mâine 30 noiembrie, pe Aleea Scriitorilor, din parcul central al municipiului va fi dezvelit un bust al lui Adrian Păunescu. Bustul, realizat din bronz a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, care a finanţat lucrarea cu 25.000 de lei, şi al Primăriei municipiului Alba Iulia, care a realizat soclul monumentului.  Oficialităţile spun că la eveniment sunt aşteptaţi să participle, pe lângă membrii familiei Păunescu, reprezentanţii românilor de pretutindeni, dar şi membri ai Cenaclului Flacăra, cenaclu pe care poetul l-a condus vreme de aproape 20 de ani. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.