Acasă Uncategorized Belgrad: Serbia a dat o utilizare umanitara proprietatilor confiscate de la mafioti

Belgrad: Serbia a dat o utilizare umanitara proprietatilor confiscate de la mafioti

DISTRIBUIȚI

95878 – 17112010 – Serbia a pus în aplicare legea care prevede confiscarea proprietăţii dobândite prin mijloace ilegale. Valoarea proprietăţilor confiscate până în prezent a fost estimată la 200 milioane de euro, transmite SETimes.

Printre acestea se numără spaţiile deţinute de Milorad Lukovic Legija – condamnat pentru organizarea asasinării premierului Zoran Djindjic – şi de baronul drogurilor, Darko Saric, căutat pentru trafic de cocaină din Columbia.

Potrivit ministerului justiţiei din Serbia, spaţiile confiscate vor fi utilizate în principal în scopuri umanitare: aziluri de bătrâni, centre de tineret şi centre pentru persoane cu handicap.

Patru astfel de spaţii au fost deja predate administraţiei oraşului Belgrad, inclusiv casa lui Darko Saric. Aceasta este acum centru de recuperare a copiilor bolnavi de cancer, a declarat Slobodan Homen, un înalt oficial din cadrul ministerului.

„Oferim doar cele mai bune spaţii deoarece multe dintre acestea se degradează în condiţiile în care proprietarii lor se ascund. Statul obţine de asemenea venituri importante din închirierea apartamentelor [confiscate], peste 100.000 de euro lunar, sume folosite în scopuri caritabile. Noi finanţăm activitatea cantinelor pentru săraci sau ajutăm municipalităţile lovite de dezastre naturale, cum ar fi inundaţiile din oraşul Trgoviste”, a declarat Homen.

El a explicat că închirierea vilelor mari, de lux, este deosebit de profitabilă. Un exemplu este proprietate deţinută anterior de Saric, oferită altor ţări pentru ambasadele lor. În afară de case au fost închiriate o mulţime de spaţii comerciale, a adăugat el.

Alte spaţii sunt date instituţiilor care luptă împotriva criminalităţii, a spus Homen. „Una dintre clădirile confiscate în Kragujevac este acum secţie de poliţie, iar alte spaţii au fost predate jandarmeriilor sau parchetelor”.

El a mai spus că până în prezent au fost confiscate peste 100 de autovehicule, toate acestea fiind predate direcţiei de finanţe, Agenţiei pentru Informaţii de Securitate, armatei şi unităţilor de asistenţă medicală primară.

Au fost confiscate aproximativ 15 firme, precum şi mii de hectare de teren. Trei hoteluri, estimate la aproximativ 30 mn de euro fiecare, au fost confiscate în Voivodina, o provincie din nordul Serbiei.

„Trebuie să fim atenţi cu firmele, deoarece multe au datorii”, a spus Homen.

Acesta a declarat că statul nu vinde proprietăţile confiscate, ci mai degrabă le gestionează ca o gazdă bună, iar dacă persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate sunt absolvite de acuzaţii penale, bunurile acestora le sunt returnate.

Deşi mulţi cetăţeni salută această utilizare a bunurilor dobândite ilicit, ei sunt indignaţi în primul rând de faptul că infractorii sunt capabili să acumuleze astfel de valori.

„Statul nu trebuie să permită infractorilor să fie mai bogaţi ca statul”, a spus belgrădeanul Mitar Golijan.

„Ar fi şi mai bine dacă statul nu ar fi trebuit să confişte proprietăţile infractorilor pentru a rezolva problemele cetăţenilor”, a adăugat Gordana Krstic. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.