Acasă Uncategorized Braila: Pro Democratia a dat in judecata sapte primarii din judetul Braila

Braila: Pro Democratia a dat in judecata sapte primarii din judetul Braila

DISTRIBUIȚI

95491 – 04112010 –  Şapte primării din judeţul Brăila sunt chemate în instanţă de Asociaţia Pro Democraţia (APD) Club Brăila, ca urmare a nerespectării prevederilor Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Potrivit preşedintelui APD Brăila, Mariana Bâtcă, plângerile au fost depuse la Tribunalul Brăila împotriva primăriilor, direcţiilor de relaţii cu publicul, consiliilor locale şi primarilor din comunele Şuţeşti, Siliştea, Cireşu, Salcia Tudor, Galbenu, Dudeşti şi oraşul Ianca.

”O situaţie ieşită din tipare am întâlnit la oraşul Ianca, care a solicitat un preţ pentru furnizarea informaţiilor de interes public, taxare stabilită în baza unei note contabile interne, nu în baza unei hotărâri a consiliului local”, a precizat Mariana Bâtcă, citată de Administratie.ro.

În temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, APD a adresat câte trei cereri, la date diferite, prin care se solicitau copii după registrul special al declaraţiilor de avere şi de interese, lista achiziţiilor publice realizate, planul anual de achiziţii publice, declaraţia de avere şi declaraţia de interese pentru primar, viceprimar, secretar, consilieri locali şi strategia de dezvoltare locală a fiecărei primării, precum şi la nivelul judeţului.

”Au fost urmate procedurile legale şi de bun simţ, în vederea accesării unor informaţii de interes public. Mă refer la adresarea unei solicitări scrise, dacă nu s-a răspuns am revenit cu reclamaţia administrativă şi solicitare telefonică, dar ne-am lovit în unele primării de rigiditatea sau proasta gestionare internă a informaţiilor. Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste informaţii trebuiau afişate din oficiu de orice instituţie publică”, a declarat Mariana Bâtcă.

Acţiunea privind respectarea reglementărilor legale din punct de vedere al transparenţei tuturor primăriilor din judeţul Brăila a fost realizată de APD Club Brăila împreună cu Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacităţii ONG-urilor locale privind monitorizarea măsurilor anticorupţie şi exercitarea dreptului de acces la justiţie”, cu sprijinul financiar al Trust for Society in Central and Eastern Europe. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.