Acasă Uncategorized Bruxelles: Ajutoare de stat pentru minele de carbune pot fi acordate pana...

Bruxelles: Ajutoare de stat pentru minele de carbune pot fi acordate pana la 31 decembrie 2018

DISTRIBUIȚI

96079 – 23112010 – Închiderea minelor necompetitive nu va determina reducerea emisiilor de CO2, ci va avea consecinţe sociale serioase, de această măsură fiind afectate şi minele din valea Jiului. Rezoluţia adoptată de Parlamentul European  prelungeşte termenul limită pentru operaţiunile de subvenţionare a producţiei de huilă până la 31 decembrie 2018.

Închiderea unor astfel de mine a fost principalul punct al dezbaterii cu deputaţii europeni, având în vedere că termenul propus de Comisia Europeană (1 octombrie 2014) este considerat arbitrar. Termenul limită pentru închiderea minelor trebuie să asigure o soluţie acceptabilă din punct de vedere social, fără să antreneze concedieri în masă în anumite state membre, se arată în textul adoptat de deputaţi.

Deşi Parlamentul European are doar un rol consultativ în cadrul procedurii privind acest subiect, poziţia sa privind necesitatea extinderii termenului limită pentru  acordarea ajutoarelor de stat este un semnal politic puternic pentru Consiliu. Soarta celor aproximativ 100 000 de lucrători din   acest domeniu depinde de acesta.

Unităţile de producere a cărbunelui trebuie închise definitiv conform unui plan de închidere, dacă ele nu au devenit competitive înainte de termenul limită fixat şi dacă nevoile energetice ale Uniunii nu necesită menţinerea lor în funcţiune.

Membrii Parlamentului European propun de asemenea ca ajutorul de stat să acopere costurile pentru cercetare şi investiţii tehnologice prevăzute pentru a reduce emisiile poluante.

Consiliul trebuie să ia o decizie pe 10 decembrie privind adoptarea unui nou regulament, pentru a înlocui „regulamentul privind cărbunele”, care nu va mai fi valabil începând cu 31 decembrie 2010.

Sectorul cărbunelui oferă locuri de muncă pentru aproximativ 100 000 de oameni. Minele care se bazează pe ajutor pentru operare se află mai ales în regiunea Ruhr din Germania, în nord-vestul Spaniei şi în Valea Jiului din România.  Proporţia cărbunelui în producţia de electricitate din România este de aproximativ 40%, din care majoritatea este huilă.

Regulamentul propus va permite statelor membre să acorde un ajutor degresiv destinat să acopere pierderile curente de producţie, oricare nou ajutor în acest sector fiind condiţionat de prezentarea unui plan de închidere definitivă. Acest ajutor ar trebui să fie acordat în mod degresiv pentru o perioadă maximă de 10 ani.

Statele membre pot acorda un ajutor de stat destinat să acopere costurile excepţionale, precum cele sociale şi de mediu, beneficiile sociale şi costurile legate de reabilitarea fostelor exploatări de cărbune.

Raportul Rapkay a fost adoptat cu 465 voturi pentru, 159 împotrivă şi 39 de abţineri. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.