95698 – 10112010 – În Uniunea Europeană, cetăţenii pot călători fără a fi supuşi controalelor la frontieră în spaţiul Schengen. Cu toate acestea, există în continuare bariere în calea liberei circulaţii, cum ar fi obstacolele care continuă să afecteze fluiditatea traficului la punctele rutiere de trecere a frontierelor interne, deoarece normele Schengen nu sunt întotdeauna aplicate corect de către statele membre. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană doreşte să verifice mai îndeaproape respectarea normelor Schengen. O nouă propunere adoptată miercuri de către Comisie urmăreşte să consolideze mecanismul de evaluare a aplicării corecte a normelor Schengen în statele membre. Acesta va permite Comisiei să efectueze o mai bună verificare a legislaţiei relevante privind eliminarea controalelor la frontierele interne şi controale mai eficiente pe teritoriile naţionale.
Este necesar un mecanism specific de evaluare pentru a asigura atât încrederea reciprocă între statele membre, cât şi capacitatea acestora de a pune în aplicare toate dispoziţiile Schengen în mod eficace şi eficient. Mecanismul de evaluare stabileşte norme transparente, eficiente şi clare cu privire la metoda care trebuie aplicată în cadrul evaluărilor. În special, evaluarea ar trebui să acorde atenţie respectării drepturilor fundamentale în aplicarea acquis-ului Schengen. Propunerea se referă la toate aspectele cooperării Schengen, în special frontierele externe, politica în domeniul vizelor, cooperarea poliţienească şi Sistemul de Informaţii Schengen.
Noul mecanism îmbunătăţeşte sistemul actual de inspecţii periodice la faţa locului în statele membre şi introduce desfăşurarea unor vizite neanunţate prin care să se asigure că normele Schengen sunt aplicate corect în orice moment. Propunerea instituie programe de evaluare multianuale pentru vizitele la faţa locului şi oferă reguli clare privind măsurile care trebuie luate în urma constatărilor din cadrul evaluărilor.
Mecanismul revizuit reflectă schimbările intervenite în situaţia juridică în urma integrării normelor Schengen în cadrul UE şi a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Parlamentul European şi Consiliul vor decide de comun acord cu privire la această propunere. www.promptmedia.ro