Acasă Uncategorized Bruxelles: Doi europarlamentari romani cer Comisiei Europene imbunatatirea legislatiei pentru muncitorii sezonieri

Bruxelles: Doi europarlamentari romani cer Comisiei Europene imbunatatirea legislatiei pentru muncitorii sezonieri

DISTRIBUIȚI

96064 – 23112010 – Europarlamentarii PSD, Daciana Sârbu si Cătalin Ivan, au cerut Comisiei Europene şi Consiliului UE să îmbunătăţească legislaţia privind muncitorii sezonieri, pornind de la cazurile recente ale românilor trataţi ca sclavi în Cehia şi Marea Britanie.

Eurodeputatii au adresat forurilor europene o interpelare prin care solicită reglementarea drepturilor muncitorilor sezonieri printr-o directivă specială, care să împiedice abuzurile la care sunt supuşi aceştia în prezent.

Daciana Sârbu si Cătalin Ivan au sugerat, în acelaşi timp, Consiliului UE crearea de mecanisme de control interstatale pentru a monitoriza situaţia sezonierilor.

“200 de români au ajuns în Cehia cu promisiunea că vor primi 750 de euro pe lună muncind în agricultură, după care s-au trezit prizonieri, primind doar un euro pe lună sau chiar nimic. Poliţia britanică a descoperit copii români care erau forţaţi să lucreze într-o fermă, de dimineaţă până seara, fără a primi mâncare sau apă. În ultimii ani am urmărit cu mare atenţie problemele cu care se confruntă sezonierii şi aceste abuzuri nu sunt excepţii, ci tind să devină regula”, deputaţii.

“Am văzut cum arată condiţiile de muncă şi de viaţă ale muncitoarelor românce din Spania, de la culturile de căpşuni, şi le-am ascultat vorbind despre experienţele lor. Aproape toate implică reţele de trafic de muncă, promisiuni neonorate ale angajatorilor, contracte nerespectate, condiţii inumane de lucru. Această realitate trebuie să se schimbe, cât mai rapid, iar forurile comunitare trebuie să intervină acum, cu reguli clare şi o aplicare fermă a acestora”, adaugă Daciana Sârbu.

Europarlamentarii au desfăşurat mai multe acţiuni pe tema drepturilor sezonierilor, organizând o delegaţie de lucru europarlamentară în Spania, dar şi un seminar la Bruxelles dedicat acestui subiect, precum şi o expoziţie de fotografie menită să sensibilizeze reprezentanţii instituţiilor comunitare cu privire la situaţia sezonierilor.

De asemenea, cei doi eurodeputati s-au adresat în mai multe rânduri autorităţilor europene pentru reglementarea situaţiei, demersurile sale fiind susţinute şi de sindicate agricole din Uniunea Europeană. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.