Acasă Uncategorized Bruxelles: Eficienta energetica in atentia europarlamentarilor romani

Bruxelles: Eficienta energetica in atentia europarlamentarilor romani

DISTRIBUIȚI

95866 – 16112010 – Europarlamentarul român Adriana Ţicău, membru supleant în Comisia ITRE şi raportor al Parlamentului European pentru modificarea Directivei privind Performanţa Energetică a Clădirilor, a participat marţi, 16 noiembrie 2010, la Bruxelles, la Conferinţa „Finanţarea Eficienţei Energetice a Clădirilor Europene”, organizată de Institutul European pentru Performanţa Clădirilor(BPIE). La reuniune au mai participat Philip Lowe, director general pentru Energie în cadrul Comisiei Europene,  Maud Skaringer, din partea DG REGIO, precum şi reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ai altor instituţii din domeniul financiar-bancar.

„Eficienţa energetică trebuie să fie una dintre priorităţile Agendei Europene. Sectorul clădirilor este responsabil de aproximativ 36% din emisiile poluante şi de 40% din consumul de energie la nivel european. Creşterea eficienţei energetice în sectorul clădirilor poate fi însă realizată doar prin investiţii substanţiale. Având în vedere că în acest moment s-a început definirea viitoarei politici de coeziune a strategiei UE pentru energie, precum şi viitoarea perspectivă financiară 2014 -2020, este important să identificăm sursele şi instrumentele disponibile, dar şi necesităţile de finanţare a măsurilor privind performanţa energetică a clădirilor, şi în special în domeniul locuinţelor”, a declarat Adriana Ţicău.

Europarlamentaruil român a amintit că, la solicitarea expresă a Parlamentului European, Directiva 2010/31/EU, privind performanţa energetică a clădirilor conţine un articol dedicat stimulentelor financiare şi barierelor de piaţă astfel, Directiva solicită Statelor Membre să realizeze, până la 30 iunie 2011, o listă cu măsurile existente şi cu cele necesare, inclusiv cele de natură fianciară, care pot sprijini creşterea performanţei energetice a clădirilor. De asemenea, cu scopul de a asigura o mai bună implementare a Directivei, Comisia trebuie să prezinte, până  la sfârşitul acestui an, o analiză care să arate eficacitatea utilizării instrumentelor şi fondurilor europene şi naţionale existente, precum şi noi propuneri de instrumente şi surse de finanţare pentru măsurile de eficienţă energetică a clădirilor.

„Regulamentul privind Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) dă Statelor Membre posibilitatea să utilizeze evaluarea la mijloc de termen şi să-şi revizuiască cadrul strategic naţional de referinţă şi programele operaţionale, în scopul de a-şi maximiza absorbţia de fonduri europene. Statele Membre pot solicita Comisiei Europene să aprobe realocarea unor sume mai mari pentru măsurile de eficienţă energetică a clădirilor, ceea ce ar însemna crearea de locuri de muncă dar şi dezvoltare economică, în special la nivel local şi regional”, a subliniat Adriana Țicău.

Philipe Lowe a reamintit propunerea Comisiei Europene de a aloca, în perioada 2010-2014, 146 milioane de euro pentru a sprijini autorităţile locale şi regionale în implementarea măsurilor pentru eficienţă energetică şi pentru utilizarea energiei din surse regenerabile. De asemenea, acesta a menţionat faptul că, având în vedere exemplul pe care trebuie să-l dea autorităţile publice în domeniul eficienţei energetice a clădirilor, la nivelul Comisiei Europene se analizează posibilitatea introducerii unor standarde privind performanţa energetică pentru toate achiziţiile publice.

Maud Skaringen, din partea DG REGIO, a atras atenţia că deşi, în baza reglementărilor privind ERDF, Statele Membre pot utiliza pana la 4% din acest fond pentru eficienţa energetică a locuinţelor, reprezentând aproximativ opt miliarde de euro, până în prezent, doar 25%  din această sumă a fost utilizată.

Comisia Europeană a aprobat miercuri, 10 noiembrie 2010, Strategia Energetică a UE. Aceasta strategie va fi discutată şi de Parlamentul European şi de Consiliul UE, urmând ca decizii importante privind politica energetică a UE să fie luate în cadrul Sumitului European pentru energie ce va ava loc la data de 4 februarie 2011. www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.