Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputatul Ioan Enciu face loby pentru eliminarea vizelor pentru romanii care...

Bruxelles: Eurodeputatul Ioan Enciu face loby pentru eliminarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada

DISTRIBUIȚI

95529 – 05112010 – Deputatul european, Ioan Enciu s-a aflat în perioada 30 octombrie-5 noiembrie într-o vizită oficială în Canada alături de delegaţia Parlamentului European pentru relaţiile cu această ţară.

În cursul întâlnirilor oficiale cu miniştrii şi senatorii canadieni, Enciu a abordat problema vizelor impuse de autorităţile acestei ţări cetăţenilor din trei state membre ale UE, printre care şi România. El a arătat că „deşi cetăţenii canadieni se bucura de un drept deplin la libera circulaţie în întreaga UE, Canada menţine încă obligaţia de vize pentru România, Bulgaria şi Cehia, ceea ce reprezintă o situaţie de nereciprocitate care afectează atât relaţiile politico-economice cât si legăturile de ordin cultural si uman dat fiind faptul că o comunitate importantă de cetăţeni din aceste ţări trăieşte acum în Canada.”

Eurodeputatul PSD a subliniat că „problema completei liberalizări a vizelor este în mod clar un obstacol care stă în calea dezvoltării agendei relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Canada” atrăgând atenţia că relaţiile comerciale dintre acestea, în special în domeniul resurselor energetice, ar putea avea de suferit.

Mai mult, într-o întâlnire cu ambasadorii europeni prezenţi în capitala Ottawa, eurodeputatul român a făcut apel la solidaritatea şi acţiunea concertată a acestora în vederea realizării de demersuri oficiale pe lângă autorităţile canadiene în problema ridicării vizelor.

Pe lângă problema vizelor, domnul Enciu a mai abordat şi chestiunea imigraţiei. În contextul valului de cereri de azil adresate statului Canadian în special din partea cetăţenilor cehi de etnie romă, el a subliniat că statul nord american „nu trebuie să se ascundă în spatele acestei probleme în procesul de ridicare a vizelor” ci mai degrabă să găsească soluţii în vederea gestiunii mai rapide a cererilor de azil nefondate.

În sfârşit, într-o intervenţie pe tema resurselor energetice, eurodeputatul român a atras atenţia că deşi Canada beneficiază de resurse foarte însemnate de petrol din şisturi bituminoase, aceasta trebuie să aibă în vedere că exploatarea acestor resurse produce o cantitate foarte mare de poluare iar acest lucru „nu se încadrează într-un echilibru sustenabil între eficienţa economică şi preocupările mondiale privind mediul si schimbările climatice. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.