Acasă Uncategorized Bruxelles: UE îşi exprimă temerile cu privire la libertatea presei şi politica...

Bruxelles: UE îşi exprimă temerile cu privire la libertatea presei şi politica din Turcia

DISTRIBUIȚI

95709 – 11112010 – Uniunea Europeană a criticat Turcia pentru sporirea presiunii politice asupra presei şi pentru restricţiile asupra libertăţii de expresie. “Continuă să existe îngrijorare în privinţa atacurilor politice împotriva presei”, a declarat Comisia UE în Raportul de Progres pe 2010 privitor la Turcia. În raport, Comisia Europeană (CE) schiţează o imagine mixtă a progresului Turciei către democratizare şi aderare. Deşi au salutat reforma constituţională adoptată în septembrie de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), partid de guvernământ, eforturile acestuia de a lansa relaţiile cu kurzii, rolul tot mai mare al acestuia în politica externă, progresul obţinut în supravegherea civilă a forţelor de securitate şi succesul remarcabil din economie, autorităţile de la Bruxelles au criticat ritmul lent al reformelor, relaţiile tensionate dintre principalele organisme de stat şi sporirea presiunii asupra presei.

UE a criticat nu doar presiunea guvernului asupra presei de opoziţie, ci şi procesele iniţiate împotriva jurnaliştilor pentru activitatea lor referitoare la politicieni şi alte autorităţi de rang înalt.

Peste 4.000 de investigaţii au fost lansate împotriva jurnaliştilor pentru încălcarea confidenţialităţii sau încercări de a influenţa corectitudinea procesului, în urma reportajelor acestora privitoare la cazul Ergenekon.

Interdicţiile frecvente impuse de Turcia diferitelor pagini de internet au devenit o nouă îngrijorare pentru UE. Populara platformă de transfer şi vizualizare a înregistrărilor video YouTube nu este accesibilă în ţara candidată la UE din 2008. Sute de pagini de internet au fost interzise, adesea din cauza deficienţelor reglementărilor şi a unui cadru juridic vag. În raportul său, UE a subliniat că legea internetului din Turcia limitează libertatea de expresie şi restricţionează drepturile cetăţenilor de a accesa informaţii. “La fel ca celelalte secţiuni ale societăţii, presa este de asemenea profund divizată în Turcia. Noile agenţii oferă doar informaţii unilaterale. Unele conglomerate media se folosesc de presă pentru a deveni importante în public, pentru a-şi urmări celelalte interese. Acest lucru ar trebui să se schimbe”, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Ria Oomen-Ruijten, pentru SETimes, adăugând că trebuie aplicate reforme legislative care să asigure independenţa presei din Turcia. “Presiunea asupra ziarelor, cazurile judiciare împotriva jurnaliştilor şi interzicerea disproporţionată a numeroaselor pagini de internet sunt inacceptabile într-o societate pluralistă liberă”, a subliniat ea. Raportul a criticat de asemenea polarizarea tot mai mare a politicii turceşti. Climatul politic conflictual, lipsa dialogului şi spiritul de compromis dintre principalele partide politice şi relaţiile tensionate dintre principalele instituţii politice au subminat eforturile majore de reformă din ultimele 12 luni. Oomen-Ruijten va vizita Turcia săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu membrii guvernului, opoziţiei şi ONG-urilor, pentru a discuta despre dezvoltarea unui spirit de compromis şi intensificarea reformelor. O sursă de polarizare a fost controversata anchetă Ergenekon. Un număr total de 270 de indivizi, inclusiv 116 ofiţeri militari şi şase jurnalişti, au fost reţinuţi şi acuzaţi de încercarea de a răsturna guvernul. CE şi-a exprimat sprijinul pentru investigaţia asupra cazului Ergenekon şi asupra altor presupuse tentative de lovitură de stat, investigaţii despre care autorităţile de la Bruxelles au declarat că „rămân o oportunitate pentru Turcia de a consolida încrederea în funcţionarea corectă a instituţiilor sale democratice şi în statul de drept”. Însă UE a criticat totodată detenţiile lungi de dinaintea procesului din aceste cazuri, despre care a declarat că “stârnesc îngrijorare”.

Spre deosebire de Oomen-Ruijten, profesorul Cagri Erhan, directorul Centrului de Cercetare Europeană al Universităţii din Ankara, are speranţe mici în reînsufleţirea procesului de reformă în viitorul apropiat. “Nici guvernul, nici vreun alt partid politic nu văd nici o investiţie politică în procesul UE”, a declarat el. “Sprijinul populaţiei faţă de procesul de aderare la UE a coborât la cele mai mici niveluri”. Portalul independent de ştiri UE-Turcia de la Bruxelles, ABHaber.com, a criticat aspru CE. “La Bruxelles, majoritatea actorilor şi-au pierdut încrederea în viitorul discuţiilor de aderare ale Turciei. Comisia nu face nimic. Dacă procesul se va prăbuşi complet la intervenţia sa, singura care va plăti preţul este comisia”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.