Acasă Uncategorized Bruxelles: Uniunea Europeana nu are buget pentru anul viitor

Bruxelles: Uniunea Europeana nu are buget pentru anul viitor

DISTRIBUIȚI

95874 – 17112010 – Uniunea Europeana nu are un buget pentru anul viitor. Negocierile dintre Parlamentul European si Consiliu privind bugetul pentru 2011 au esuat. Proiecte importante, cum ar fi diplomatia europeana sau investitiile in energie, stau de acum sub semnul blocajului, scrie Euractiv. Nu banii au fost cei care au paralizat visteria comunitara. Cifrele fusesera acceptate de toate partile: 126,5 miliarde de euro stau la dispozitie Uniunii in 2011, cu 2,9% mai mult decat in anul ce se incheie peste o luna

 

 

 

 si jumatate. Ceea ce a blocat negocierile a fost o disputa de natura politica. Anume, legislatorii au solicitat – cum prevad si acordurile de la Lisabona, pe care le-a invocat presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek – un plus de influenta constitutionalizata in procesul decizional comunitar, in chestiuni ce tin (de exemplu) de distributia resurselor bugetate. O solicitare respinsa categoric de cateva dintre statele membre. Marea Britanie a fost vocea intai, secondata fiind de Olanda.

Rezultatul: anul viitor va incepe cu un exercitiu bugetar improvizat. Altfel spus, Uniunea va utiliza, incepand cu ianuarie, lunar, cea de-a 12-a parte a resurselor pe care le-a avut la dispozitie in 2010. Efectele se vor rasfrange asupra catorva dintre dosarele mari: diplomatia europeana, sustinerea fermierilor, dezvoltarea regionala.

Ultima oara acest lucru s-a intamplat in 1988.

Surse apropiate de negocieri au declarat ca impasul a fost cauzat de intransigenta Londrei si Hagai, care au insistat pentru mei multa austeritate. In mod similar, atitudinea „incapatanata” a presedintelui PE, Jerzy Buzek, a contribuit la esecul discutiilor, in ciuda atitudinii conciliatorii a lui Alain Lamassoure, presedintele comisiei pentru buget a PE.

Cele mai mari probleme au aparut in legatura cu mecanismul de „flexibilitate a realocarii”, care permite fondurilor de rezerva sa fie folosite in proportie de pana la 0,03 din Venitul National Brut. Mecanismul poate fi activat cu aprobarea majoritatii calificate a statelor care voteaza. Anumite tari au insistat ca aceasta decizie sa fie luata in unanimitate.

Parlamentul a argumentat ca Tratatul de la Lisabona prevede ca procesul de decizie ar trebui sa se usureze, nu sa devina mai dificil. „Nu am cerut sa schimbam Tratatul, vrem sa il implementam,” a spus Buzek.

Londra a cerut ca aceasta disputa sa fie solutionata la summitul UE din 16-17 decembrie, au spus diplomati.

Jerzy Buzek si-a exprimat regretul privind faptul ca unele state membre nu si-au dat acordul, cu toate ca Parlamentul European a acceptat cresterea de doar 2.91% a cheltuielilor pentru 2011. Cu toate acestea, cererea sa pentru „un acord serios privind normele si procedurile” legate de rolul sau in cadrul viitoarelor negocieri bugetare din UE a fost blocata, Buzek punand acest lucru pe seama „intransigentei catorva state membre”. Presedintele Comisiei pentru bugete Alain Lamassoure si-a exprimat nemultumirea, insistand totodata pe „reforma sistemului de resurse proprii al UE, care a devenit inevitabila”.

Comisia Europeana va propune un nou proiect de buget care trebuie sa fie aprobat in termen de doua luni si jumatate, desi acordul ar putea fi atins cel mai devreme in decembrie in cadrul Consiliul European. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.