Acasă Uncategorized Bucuresti: Acordul de imprumut cu Banca Mondiala pentru reforma justitiei a fost...

Bucuresti: Acordul de imprumut cu Banca Mondiala pentru reforma justitiei a fost prelungit cu doi ani

DISTRIBUIȚI

95768 – 12112010 – În urma eforturilor Ministerului Justiţiei, acordul de împrumut încheiat între Banca Mondială şi partea română (Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei) pentru finanţarea Proiectului „Reforma sistemului judiciar”, a fost extins cu doi ani printr-un amendament, până la 31 martie 2013, astfel încât obiectivele asumate în cadrul acestui proiect să poată fi atinse de partea română.

Finalizarea cu succes a negocierilor, care au durat aproape un an de zile, a fost rezultatul şi a unei foarte bune colaborări instituţionale între Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Superior al Magistraturii şi Banca Mondială.

În plus, datorită progreselor înregistrate în ultimul an de Ministerul Justiţiei, Banca Mondială a fost de acord să menţină intactă valoarea totală a împrumutului (110 milioane de euro), fără să o reducă la momentul semnării amendamentului la acordul de împrumut.

Pe de altă parte, eforturile Ministerului Justiţiei şi cele ale Consiliului Superior al Magistraturii – principalii beneficiari ai împrumutului – trebuie să continue şi în perioada următoare pentru implementarea tuturor măsurilor prevăzute în Acord.

Din punct de vedere al aspectelor procedurale formale, la propunerea Ministerului Justiţiei şi al Ministrului Finanţelor Publice, Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea amendamentului convenit prin scrisoarea semnată la Washington la 6 octombrie 2010 şi, respectiv la Bucureşti la 18 octombrie 2010 între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la Acordul de împrumut, în valoare de 110 milioane euro, dintre România, reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare,  pentru finanţarea Proiectului „Reforma sistemului judiciar”, semnat la Bucureşti la 27 ianuarie 2006.

În august 2010, printr-o scrisoare adresată Ministerului Finanţelor Publice, Banca Mondială şi-a dat acordul pentru extinderea finanţării cu doi ani de zile, până în aprilie 2013, fără a se reduce suma de 110 milioane euro.

Ministerul Justiţiei beneficiază de împrumutul extern acordat de Banca Mondială (BIRD) prin acordul de împrumut Nr. 4811 – RO în valoare totală de 142 milioane euro (din care 110 milioane acordate de BIRD şi 32 milioane contribuţia Guvernului României) pentru implementarea Proiectului „Reforma Sistemului Judiciar” structurat în patru componente. Acestea se referă la: reabilitarea infrastructurii instanţelor; consolidarea capacităţii administrative a instanţelor; realizarea unui sistem informatic integrat de management al resurselor în cadrul sistemului judiciar (RMS); continuarea dezvoltării capacităţii instituţionale a principalelor instituţii din sistemului judiciar (MJ, CSM, INM, SNG, instanţe etc.).

În ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii instanţelor precizăm că, din cele 20 de sedii de instanţe ce trebuie reabilitate: a) 4 au fost finalizate în perioada aprilie – iulie 2010 (Judecătoria Blaj, Judecătoria Vatra Dornei, Tribunalul Vechi Baia Mare şi Judecătoria Vişeul de Sus), b) 8 sunt în lucru – Judecătoria Orşova, Tribunalul Suceava, Tribunalul Ialomiţa, Judecătoria Bolintin Vale, Tribunalul Argeş, Tribunalul Tulcea, Judecătoria Sălişte şi Curtea de Apel Piteşti. Finalizarea acestora este estimată în intervalul noiembrie 2010 – septembrie 2012,  c) 2 instanţe: Palatul de Justiţie Iaşi este în fază de licitaţie a lucrărilor de construcţii – în curs de evaluare aplicaţiile de pre-calificare. Tribunalul Sibiu este în fază avansată de pre-licitaţie pentru selectarea constructorului – urmează publicarea anunţului de licitaţie. Semnarea contractelor şi demararea lucrărilor este estimată la începutul anului viitor (ianuarie – martie), d) 2 instanţe (Palatul de Justiţie Oradea şi Tribunalul Cluj) sunt în faze avansate pentru obţinerea HG-ului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, condiţie obligatorie pentru continuarea demersurilor de eliberare a autorizaţiei de construire la nivel local şi pentru demararea la nivelul MJ – DIPFIE a procedurilor de licitaţie pentru selectarea constructorilor, e ) 4 instanţe (Curtea de Apel Craiova, Tribunalul Prahova, Judecătoria Câmpina şi Judecătoria Turda) se află în diverse stadii de obţinere a avizelor.

Cu privire la evoluţia financiară a acestui proiect, în ultimele luni s-au înregistrat progrese semnificative în utilizarea fondurilor. Astfel, până în prezent, de la bugetul de stat şi din împrumut s-a angajat suma de 34 milioane euro, precizează reprezentanţii Ministerului Justiţiei, şi s-au efectuat plăţi în valoare de 14 milioane euro. Până la începutul anului 2009, nu a fost semnat nici un contract de execuţie de lucrări, primele contracte au fost semnate începând cu luna februarie 2009. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.