95891 – 17112010 – Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, şi conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au organizat o şedinţă de lucru la care au participat directorii executivi ai direcţiilor finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, comisarii şefi ai secţiilor judeţene ale Gărzii Financiare şi directorii executivi ai direcţiilor regionale şi judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale.
În cadrul şedinţei a fost analizat nivelul încasărilor la bugetul general consolidat pe fiecare judeţ în parte, precum şi acţiunile de combatere a evaziunii şi fraudei fiscale de către secţiile judeţene ale Gărzii Financiare şi de către direcţiile regionale şi judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale.
Ministrul finanţelor a precizat în cadrul întâlnirii că ”scopul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al instituţiilor subordonate este unul singur: încasarea de bani la bugetul de stat. Sarcina fiecărei instituţii subordonate este de a recupera creanţele statului, iar rezultatele obţinute în combaterea evaziunii şi fraudei fiscale să se concretizeze în încasări la bugetul general consolidat. Totodată, până la sfârşitul acestui an trebuie să ne concentrăm astfel încât nivelul de 32 % în PIB al încasărilor bugetare să crească. În teritoriu, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Garda Financiară şi Vama trebuie să formeze o singură echipă.”
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a subliniat reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din teritoriu importanţa încasării de sume la bugetul de stat. În plus, a dispus să se efectueze o analiză a eficienţei administraţiilor fiscale din teritoriu având în vedere costul colectării (lei cheltuiţi de la bugetul de stat pentru un milion de lei încasaţi) astfel încât, în cel mai scurt timp, să se desfiinţeze/ comaseze acele administraţii financiare ineficiente sau care sunt foarte apropiate din punct de vedere geografic.
Totodată, preşedintele ANAF le-a solicitat comisarilor şefi ai Gărzii Financiare să-şi eficientizeze activitatea şi să utilizeze noile atribuţii dobândite anul acesta de către instituţia pe care o reprezintă, şi anume luarea deciziilor de măsuri asiguratorii atunci când există pericolul înstrăinării şi risipirii patrimoniului în cazul faptelor de evaziune fiscală şi oprirea în trafic a autovehiculelor de transport pentru identificarea transporturilor ilicite de mărfuri.
Alt subiect, adus în discuţie în cadrul şedinţei, a fost constituirea unei baze de date unice, prin integrarea bazei de date deţinută de structurile de administrare cu cele ale Gărzii Financiare şi Autorităţii Naţionale a Vămilor. www.promptmedia.ro