Acasă Uncategorized Bucuresti: ARCA solicita Senatului sa respinga proiectul de lege „40% opere muzicale...

Bucuresti: ARCA solicita Senatului sa respinga proiectul de lege „40% opere muzicale româneşti”

DISTRIBUIȚI

96134 – 24112010 – Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) semnalează un proiect de lege, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, care ar putea genera obiecţii şi chiar sancţiuni din partea Comisiei Europene.  Este vorba de proiectul de lege care ar urma să introducă obligativitatea ca radiourile şi televiziunile din România să difuzeze opere muzicale româneşti într-o proporţie de minim 40% din programele lor.

Prin faptul că introduce o discriminare pozitivă în favoarea producţiilor muzicale naţionale, acest proiect este în contradicţie cu tratatul Uniunii Europene, care interzice, prin articolele 18 si 40, orice discriminare pe criterii de naţionalitate.

Dealtfel, chiar legea audiovizualului în vigoare conţine un articol referitor la obligativitatea  unei proporţii semnificative de opere româneşti în programele televiziunilor, dar cu specificarea că această obligaţie funcţionează numai până la aderarea României la Uniunea Europeană, moment după care obligativitatea care rămâne este doar cea privind o proporţie majoritară de opere europene. Această specificare a fost necesară tocmai pentru a nu contraveni legislaţiei europene, legislaţie pe care România trebuie să o respecte ca stat membru, prin menţinerea şi după data aderării a discriminării pozitive privind operele româneşti.

In plus, proiectul de lege lezează principiul independenţei editoriale consacrat de legea audiovizualului la art 6, prin aceea că impune adoptarea unui format al programelor care să includă muzică în proporţie de minim 40%.

ARCA solicită Senatului României să respingă acest proiect de lege care ar produce distorsiuni majore atât în  practica audiovizualului din România, aducând prejudicii companiilor de radio şi televiziune româneşti,  cât şi în relaţia cu Uniunea Europeană, prin încălcarea principiilor care stau la baza acesteia prin Tratatul Uniunii”, se spune într-un comunicat al ARCA. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.