Acasă Uncategorized Bucuresti: Curtea Constitutionala amana decizia privind conflictul dintre Parlament si Guvern

Bucuresti: Curtea Constitutionala amana decizia privind conflictul dintre Parlament si Guvern

DISTRIBUIȚI

95929 – 18112010 – Curtea Constituţională a amânat, joi, luarea unei decizii în legătură cu posibiltatea ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Legea Educaţiei. Anunţul privind decizia magistraţilor a fost amânat pentru miercuri, 24 noiembrie. La şedinţa de joi au fost invitaţi premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cei trei expunându-şi punctele de vedere pe marginea acestui subiect. Guvernul a transmis, luni, Curţii Constituţionale

 

 

 

 o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Parlament. Guvernul susţine că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură depuse ca urmare a angajării răspunderii.

Premierul solicită CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament şi să constate că blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii educaţiei.

La rândul său, Mircea Geoană, cel care a depus iniţial sesizarea privind neconstituţionalitatea acestei proceduri, susţine că decizia CCR este clară şi nu mai poate fi contestată.

La finalul şedinţei de joi, Mircea Geoană a declarat că, atunci când Curtea declară o angajare de răspundere ca fiind neconstituţională de două ori şi acest lucru se contestă prin diverse artificii, “statul de drept în România nu mai există”. Preşedintele Senatului a ţinut să sublinieze că întreaga tevatură din jurul acestui subiect nu îşi mai are rostul, cu atât mai mult cu cât plenul Senatului urmează să se pronunţe asupra legii săptămâna viitoare. “Finalitatea acestui demers este una neclară şi periculoasă”, a precizat Geoană.

La rândul lor, premierul şi preşedintele Camerei au susţinut că respectivul conflict apărut între Parlament şi Guvern pe această temă a fost stins în momentul în care parlamentarii au votat calendarul angajării răspunderii, respectiv opoziţia a depus moţiune de cenzură.

Curtea Constituţională a publicat, vinerea trecută, motivarea deciziei referitoare la Legea educaţiei. Judecătorii CCR susţin că angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestei legi a declanşat un conflict juridic între Guvern şi Parlament. Cu toate acestea, se arată în motivare, cererea de anulare a angajării răspunderii depăşeşte competenţele Curţii, iar soluţia aparţine în exclusivitate autorităţilor aflate în conflict. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.