Acasă Uncategorized Bucuresti: Dan Voiculescu ii propune lui Traian Basescu o solutie pentru returnarea...

Bucuresti: Dan Voiculescu ii propune lui Traian Basescu o solutie pentru returnarea reducererilor salariale suferite de bugetari

DISTRIBUIȚI

95594 – 08112010 – Senatorul Dan Voiculescu i-a adresat un mesaj preşedintelui Traian Băsescu prin care îi propune o soluţie pentru returnarea reducerilor salariale suferite de bugetari, fără a afecta, pe termen scurt şi mediu, bugetul public.

“Statul este direct responsabil pentru ca bugetarii nu îşi mai pot plăti ratele. Bugetarii aveau un contract (individual şi colectiv) cu statul. Acest contract le garanta anumite venituri salariale. Totodată, statul (prin reprezentanţii săi la vârf – preşedinte, premier) i-a asigurat constant pe bugetari, în perioada 2008, 2009 şi primul trimestru din 2010, că nu le vor scădea veniturile.

Având garanţiile contractuale şi angajamentele explicite din partea statului, bugetarii au contractat credite de la bănci. S-au împrumutat în funcţie de resursele financiare de care dispuneau în mod legal şi de care nu aveau niciun motiv să se îndoiască.

Însă statul a redus unilateral şi imprevizibil veniturile bugetarilor. Bugetarii nu îşi mai pot achita ratele, dar responsabilitatea nu le aparţine. Culpa este, în mod evident, a statului care i-a asigurat pe bugetari că veniturile lor nu vor fi diminuate.

Statul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această culpă. Statul are obligaţia de a-i  sprijini pe bugetari. Statul nu se poate deroba de răspundere, nu poate asista impasibil la desfăşurarea unei drame de proporţii naţionale pe care a creat-o nemijlocit.

În aceste condiţii, vă propun, domnule preşedinte, o soluţie concretă: statul să acorde bugetarilor bonuri compensatorii cu o valoare egală cu diminuarea salarială suferită în perioada 1 iulie-31 decembrie 2010.

(…) În prealabil, statul va încheia un acord cu băncile prin care băncile se vor obliga să răscumpere aceste bonuri la valoarea lor nominală (eventual, în funcţie de cota lor de piaţă). Termenul de răscumparare a acestor bonuri va fi de minim 7 ani, cu o dobândă stabilită între stat şi bănci.

Bugetarii care au credite la bănci îşi vor putea plăti creditele şi eventualele restanţe cu bonurile compensatorii.

(..) Diferentele morale, intelectuale şi profesionale dintre noi sunt ireconciliabile. Însă această soluţie pentru bugetari este infinit mai importantă decât orice dispute politice. Rezistaţi tentaţiei de a judeca propunerea în funcţie de numele celui care o iniţiază.

Este o soluţie care nu afectează bugetul de stat în următorii 7 ani. Guvernul poate stabili rapid detaliile procedurale.

Este o soluţie care poate reface destinul a sute de mii de români ameninţaţi să rămână fără case.

Este o soluţie care poate încuraja producţia şi consumul, poate restabili unitatea corpului social şi poate reda încrederea românilor în instituţiile fundamentale ale statutului şi în funcţionarea economiei de piaţă”, îi scrie senatorul Dan Voiculescu şefului statului. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.