Acasă Uncategorized Bucuresti: Dumitru Cioflina, Victor Babiuc si Gigi Becali, trimisi in judecata pentru...

Bucuresti: Dumitru Cioflina, Victor Babiuc si Gigi Becali, trimisi in judecata pentru schimbul de terenuri de la Voluntari

DISTRIBUIȚI

95474 – 03112010 – Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţional şi fost şef al Marelui Stat Major General, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997 – 2000, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată

 

 

 

 

şi luare de mită, Ioana Cristina Anca Babiuc,în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită şi George Becali în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, în perioada 1996 – 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), M.Ap.N. a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 dolari.

Astfel, Dumitru Cioflină Dumitru şi Victor Babiuc, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre M.Ap.N. şi Becali  cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpaţi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul M.Ap.N. implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile care fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru M.Ap.N. Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpaţi au inclus în planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos.

În concret, în perioada 1995-1997, Dumitru Cioflină, în calitate de secretar de stat şi şef al Marelui Stat Major General, a exercitat în mod abuziv atribuţiile stabilite prin lege în sarcina ministrului, dispunând prin ordin verbal persoanelor din subordine să efectueze demersuri pentru identificarea unui teren în localitatea Ştefăneşti, judeţul Ilfov, în vederea unui schimb cu M.Ap.N. şi să facă demersurile pentru realizarea schimbului. Pentru a motiva realizarea schimbului, Cioflină a stabilit necesitatea unui obiectiv militar nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General – singurul abilitat prin Legea de organizare şi funcţionare a CSAT să stabilească obiectivele necesare pentru nevoile operative ale forţelor sistemului naţional de apărare. Cioflină a aprobat schimbul de terenuri cu Becali fără informarea şi fără acordul ministrului, în condiţii dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric şi fără ca obiectivul de la Ştefăneşti să fie prevăzut în proiectul Programului de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000. Astfel, la data de 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat în intravilanul com. Voluntari (Ministerul Apărării Naţionale) şi 9,36 ha teren situat în com. Ştefăneşti, jud. Ilfov (Becali George).

La rândul său, Victor Babiuc, la câteva zile după numirea în funcţia de ministru al Apărării Naţionale, a aprobat “Programul de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000” în care a fost inclus un obiectiv nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General şi fără o justificare a nevoilor operative ale forţelor sistemului naţional de apărare intervenită în perioada iulie 1996-ianuarie 1997.

La data de 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi Becali prin care acesta din urmă a predat suprafaţa de 21,58 ha teren în zona com. Ştefăneşti în schimbul a 20,9 ha în zona com. Voluntari, jud. Ilfov.

Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică şi cu încălcarea dispoziţiilor privind circulaţia juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcţiei Legislaţie şi Contencios din M.Ap.N. De asemenea, schimbul a fost aprobat şi în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei a refuzat să se pronunţe cu privire la natura juridică a terenurilor până la adoptarea Legii privind proprietatea publică iar Ministerul de Justiţie şi-a exprimat un punct de vedere ferm în sensul că terenul administrat de către M.Ap.N. nu poate fi decât proprietate publică.

În plus, contractul a fost parafat şi în condiţiile în care terenurile date la schimb de Becali aveau un regim juridic incert, în sensul că documentaţia ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la bază înscrisuri false iar unele suprafeţe erau grevate de sarcini.

Victor Babiuc a aprobat încheierea acestui contract în condiţiile în care anterior, fiica sa, Ioana-Cristina – Anca încheiase cu George Becali, la un preţ simbolic, un contract de vânzare cumpărare pentru suprafaţa de 700 m2 din terenul pentru care Dumitru Cioflină aprobase efectuarea schimbului, tranzacţia fiind efectuată, cu acordul ambelor părţi, în lipsa unui titlu valabil al lui George Becali deoarece contractul de schimb nu se perfectase încă.

În această modalitate, Victor Babiuc a obţinut un folos necuvenit în sumă de 3.000 dolari reprezentând diferenţa dintre valoarea terenului stabilită prin expertiză şi preţul achitat.

Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor două schimburi de terenuri este de 892.758 dolari.

Ministerul de Finanţe s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 942.250 dolari.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Dumitru Cioflină, George Becali şi Victor Babiuc.

De asemenea, în vederea confiscării speciale s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra terenului în suprafaţă de 700 m2 aparţinând inculpatei Babiuc Ioana Cristina Anca.

Având în vedere că Victor Babiuc a îndeplinit funcţia de ministru al Ministerului Apărării Naţionale, în data de 16 ianuarie 2008, urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie din data de 19 septembrie 2007, preşedintele României a adresat ministrului interimar al justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Victor Babiuc. Cererea a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 22.01.2008.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.