Acasă Uncategorized Bucuresti: Joi este “Ziua Naţionala fara Tutun”

Bucuresti: Joi este “Ziua Naţionala fara Tutun”

DISTRIBUIȚI

95880 – 17112010 – Joi este „Ziua Naţională fără Tutun”, zi dedicată încurajării renunţării la fumat.  În fiecare an România celebrează în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, “Ziua Naţională fără Tutun”, conform Hotărârii de Guvern nr. 1270/2002.

Şi anul acesta, Ministerul Sănătăţii s-a implicat activ în combaterea fumatului prin finantarea subprogramului de terapie a consumului de tutun “Stop Fumat”, coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie “Marius Nasta” şi a subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

“Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într- un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei”, declară specialiştii în terapia tabagismului.

Programul “Stop fumat” este finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun (“taxa pe viciu”) şi asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Suma alocata programului în 2010 este de 5.137.000 lei. Din aceste fonduri, pâna la 1 noiembrie a. c., au primit tratament gratuit peste 13.000 de români, conform datelor de la Ministerul Sănătăţii.

În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunţat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătăţii aşteaptă  o rată mai mare de succes, având în vedere şi creşterea motivării fumătorilor datorată preţului mai mare a pachetului de ţigări.

Ceea ce trebuie sa faca un fumator care doreste să-şi ofere lui şi celor dragi un cadou de nepretuit cu ocazia Sărbătorilor – premizele unei vieti sanatoase – este să apeleze Tel Verde 08008STOPFUMAT (apelabil gratuit din reteaua Romtelecom) sau website-ul www.stopfumat.eu pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care îl poate ajuta să abandoneze fumatul.

Cu cat un om renunta la tutun mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari, iar riscul unor boli scade.

Implementarea programului duce la prevenţia bolilor produse de fumat: infarct miocardic, cancer pulmonar, bronhopneumopatia obstructive cronica, cardiopatie ischemica etc. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.