Acasă Uncategorized Bucuresti: Managerii societăţilor comerciale nu se aşteaptă la creştere economică

Bucuresti: Managerii societăţilor comerciale nu se aşteaptă la creştere economică

DISTRIBUIȚI

96245 – 29112010 –  Managerii societăţilor comerciale anticipează pentru perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011 o relativă stabilitate a activităţii în servicii, scădere moderată în industria prelucrătoare şi în comerţul cu amănuntul şi scădere accentuată în sectorul de construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, informează Institutul Naţional de Statistică.

Industrie prelucrătoare: Tendinţă de scădere moderată a activităţii – În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -7%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează tot scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucrătoare (-15% la întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea altor mijloace de transport, metalurgie, precum şi repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (solduri conjuncturale -34%, -32% şi respectiv -29%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Construcţii: Tendinţă de scădere accentuată a activităţii – Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere accentuată atât a volumului producţiei (sold conjunctural -46%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -44%).

Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -35%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

Comerţ cu amănuntul: Tendinţă de scădere moderată a activităţii – În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna noiembrie 2010 scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -9%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -15%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra scădere moderată (sold conjunctural -12%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -3%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +30%).

Servicii: Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii – Conform estimărilor din luna noiembrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de stabilitate (sold conjunctural +4%). www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.