Acasă Uncategorized Bucuresti: Parlamentul European cere mentinerea ajutorului de stat pentru sectorul minier pana...

Bucuresti: Parlamentul European cere mentinerea ajutorului de stat pentru sectorul minier pana in 2018

DISTRIBUIȚI

95687 – 10112010 – Închiderea minelor de cărbune nerentabile nu va conduce la reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon, dar va avea consecinţe sociale serioase, au considerat deputaţii europeni din comisia economică (ECON) a Parlamentului European. Rezoluţia adoptată în comisie de o puternică majoritate extinde data limită pentru operarea închiderilor până la 31 decembrie 2018.

Rezoluţia exprimă punctul de vedere al PE cu privire la propunerea de reglementare a subvenţiilor de stat care să faciliteze închiderea minelor de cărbune necompetitive.

„Obţinerea unei largi majorităţi ne va ajuta să trimitem un mesaj politic puternic către Consiliu”-  a declarat raportorul Bernhard Rapkay (S&D, Germania), înainte de votul din comisie.

Data limită de închidere a reprezentat punctul cheie al discuţiilor, deputaţii europeni considerând că data limită propusă de Comisia Europeană (1 octombrie 2014) este arbitrară. Potrivit documentului adoptat de comisia ECON a Parlamentului European, data limită 2018 ar trebui să asigure punerea în aplicare a unei soluţii socialmente acceptabile, care să evite pierderi masive de locuri de muncă.

În afară de extinderea datei limită, deputaţii europeni au crescut plafonul sumei subvenţiilor pe care statul le poate acorda pentru facilitarea închiderii minelor nerentabile, subliniind că aceste ajutoare trebuie însă să urmeze un curs descrescător.

Minele de producţie de cărbune trebuie să fie definitiv închise în acord cu planul de închidere dacă acestea nu vor deveni rentabile până la data limită stabilită și cu condiţia ca nevoile energetice ale UE să nu facă necesară continuarea existenţei lor.

Deputaţii europeni propun de asemenea ca subvenţiile de stat să poată acoperi costurile investiţiilor în cercetare și tehnologie destinate reducerii emisiilor poluante provenite din cărbune.

Rezoluţia va fi supusă votului plenului Parlamentului European la 23 noiembrie, iar Consiliul este programat să ia o decizie la 10 decembrie. Acest nou regulament va înlocui „Regulamentul cu privire la exploatarea cărbunelui” care va expira la 31 decembrie 2010.

Regulamentul propus va permite Statelor Membre să acorde ajutoare degresive destinate acoperirii pierderilor de producţie cu condiţia să fie acompaniate de o reducere a activităţilor, în contextul unui plan clar definit de închidere a minelor, reprezentând o reducere graduală a subvenţiilor pe o perioada maximă de 10 ani.

Statele membre pot să acorde subvenţii pentru a acoperi costuri excepţionale, cum ar fi cele sociale și pentru protecţia mediului legate de închiderea minelor de cărbune. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.