95607 – 08112010 – În statele riverane Dunării s-au produs multe schimbări în ultimii 20 de ani, dar acestea se confruntă în continuare cu numeroase disparităţi, iar Strategia Dunării va fi un instrument pentru integrare şi utilizarea fondurilor structurale, a declarat, luni, la Bucureşti, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Oficialul de la Bruxelles a arătat că, de la izvoare şi până la vărsare, Dunărea traversează opt state membre UE, acoperind o cincime din teritoriul Uniunii
de-a lungul celor 3.000 de kilometri pe care îi străbate.
„Este o regiune încărcată de istorie, care a trecut prin multe schimbări în ultimii 20 de ani atât din punct de vedere politic, cât şi economic. Au fost multe schimbări de la începutul anilor ’90, dar sunt încă şi disparităţi considerabile în regiune între statele membre. Provocarea cu care ne confruntăm este aceea de a accelera procesul de depăşire a acestor disparităţi regionale, iar în acest context Strategia Dunării este o inovaţie politică”, a spus Barroso.
„În mod special, va fi o oportunitate pentru statele membre UE de a accelera ritmul integrării, de reducere a disparităţilor care sunt încă mari, dar şi de a utiliza mai bine fondurile structurale”, a spus Barroso.
Summit-ul Dunării reuneşte, luni, la Bucureşti, 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate de observator.
Reuniunea este organizată la Palatul Parlamentului. www.promptmedia.ro