Acasă Uncategorized Bucuresti: Romania a semnat Declaraţia europeană cu privire la sănăatatea copiilor şi...

Bucuresti: Romania a semnat Declaraţia europeană cu privire la sănăatatea copiilor şi a tinerilor cu dizabilităţi intelectuale

DISTRIBUIȚI

96213 – 26112010 – Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, vineri, Declaraţia europeană cu privire la sănătatea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţilor intelectuale şi a familiilor lor, în numele a 53 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). De cealaltă parte, Declaraţia a fost semnată de Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa, precum şi de Steve Allen, director regional al UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente.

Prin declaraţie, statele îşi exprimă angajamentul de a oferi o viaţă mai bună copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale prin îmbunătăţirea accesului acestora la îngrijiri medicale de calitate superioară.

Declaraţia include un plan de acţiune care acoperă zece zone prioritare, stabilind intervenţii concrete pentru diferite categorii de tineri în funcţie de vârstă, vulnerabilitate şi capacităţi. Se aşteaptă ca, în urma implementării acestui plan, să se obţină primele rezultate spre finalul anului 2015.

Prin semnarea declaraţiei, ţările se angajează să asigure elaborarea unui plan de acţiuni propriu la nivel naţional printr-o colaborare intersectorială la nivel naţional pentru o abordare coordonată a politicilor (educaţie, asistenţă socială, justiţie şi alte domenii). Se vor identifica domeniile de intervenţie şi se vor defini responsabilităţi şi termene pentru îndeplinirea lor.

„Este nevoie de o colaborare permanentă intersectorială pentru susţinerea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale. Trebuie să luăm măsuri pentru depistarea precoce şi intervenţia timpurie în scopul evitării stigmatizării şi excluderii lor, în scopul integrării lor în familie, în comunitate, în societate. Un prim pas putem considera adoptarea, în luna iulie 2010, a Legii privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate copiilor şi adulţilor cu tulburări din spectrul autist şi al tulburărilor asociate. Această lege are drept scop reglementarea acelor servicii de tip integrat – de sănătate, educaţie şi sociale – care vizează identificarea precoce, tratamentul, recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii şi funcţionării sociale ale persoanelor, copii sau adulţi, diagnosticate cu tulburări de spectru autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinară specializată”, – a declarat ministrul Sănătăţii cu ocazia semnării Declaraţiei.

Ministrul a subliniat că medicii de familie au o responsabilitate în depistarea acestor dizabilităţi la copii, pentru a le putea oferi servicii specializate de care au nevoie – de exemplu, şedinţe de psihoterapie, precum şi supraveghere medicală şi de specialitate permanentă, inclusiv pentru înregistrarea progreselor funcţionale.

În România prevalenţa dizabilităţilor este sub 1% din populaţia de copii şi tineri. Conform datelor Direcţiei Generale pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap (din 31 martie 2010), în România există aproximativ 680.000 de persoane cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, dintre care 61.000 sunt copii şi tineri de până la 14 ani. www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.