95850 – 16112010 – Senatorii au respins marţi legea privind taxa de solidaritate de 1% iniţiata de UNPR. „Suntem în faţa unei iniţiative foarte importante a colegilor de la UNPR. Am urmărit cu mare atenţie datele prezentate de dânşii în care, făcând un calcul, de a cărui corectitudine nu mă îndoiesc, au stabilit că am aduce la bugetul de stat 3 miliarde de euro pe an. În numele grupului dorim să depunem un amendament ca taxa de solidaritate să nu fie 1%, ci 10%. Astfel vom obţine la bugetul de stat 30 de miliarde
de euro şi cred că aşa putem să ieşim din criză”, a spus senatorul PSD Dan Şova, primind aplauze din partea senatorilor.
Liberalul Varujan Vosganian a considerat, în primă fază, că propunerea este ironică, pentru a scoate în evidenţă absurditatea taxei de solidaritate. „Faptul că la PSD s-a venit cu această propunere arată că de fapt ei blamează propunerea şi o aruncă în derizoriu. Nu m-aş grăbi cu aplauzele, pentru că ce vroiam să spun nu e o dojană la adresa PSD, ci faptul că dânşii introducând această contribuţie vor doar să sugereze că măsura nu este o măsură justă şi ar trebui să ne mai gândim la ea”, a spus senatorul.
Senatorii PSD însă au ţinut să sublineze că propunerea de amendare a proiectului este serioasă şi o susţin în continuare. Şova a explicat: „L-am ascultat pe Varujan Vosganian, făcând o pledoarie pentru cei 0,5% dintre români cu averi mari. Noi nu ne-am propus să facem amendamentul luându-l în derâdere. Electoratul PSD este cel peste 74% care trăieşte în sărăcie. Cei 0,5% cu averi mari pot face eforturi să plătească 10%”.
Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a evitat să facă comentarii pe acest subiect, anunţând că democrat-liberalii nu au o intervenţie pe acest subiect. Nici reprezentanţii UDMR nu au comentat propunerea PSD.
Liderul senatorilor UNPR, Şerban Mihăilescu, a anunţat că progresiştii pot fi de acord cu acest amendament, cu rezerva ca doar cei care doresc să contribuie cu mai mult de 1%.
Amendamentul propus de grupul PSD a fost respins ulterior de plen, cu 51 de voturi „împotrivă”, 38 „pentru”, şi nouă abţineri.
În timpul dezbaterilor, senatorii au atacat şi fondul proiectului, liberalul Varujan Vosganian arătându-se contrariat că iniţiatorii nu au ţinut cont de numărul persoanelor din administraţie necesar pentru a face evaluările şi a considerat că această taxă de solidaritate nu face decât să pună „nota de plată” a greşelilor Guvernului pe spatele cetăţenilor. „V-aţi gândit de câte persoane va fi nevoie să stabilească valoarea tuturor automobilelor din România? a tuturor bărcilor lipovenilor? (…) Pot să aibă un imobil de 300.000 de euro prin moştenire, dar de fapt să fie pensionari, să fie nevoie să vândă casa ca să plătească taxa”, a spus senatorul PNL.
Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca dezbaterile să continuă în Camera Deputaţilor. www.promptmedia.ro