Acasă Uncategorized Bucuresti: Suma maxima reprezentand coplata asiguratului nu va depasi 600 de lei...

Bucuresti: Suma maxima reprezentand coplata asiguratului nu va depasi 600 de lei anual

DISTRIBUIȚI

96149 – 25112010 – Executivul a adoptat miercuri un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care reglementează mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi introduce tichetul moderator de sănătate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Actul normativ aprobat stabileşte cadrul legal pentru introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. „Principalul scop al coplăţii este acela de a fi un moderator în accesarea serviciilor medicale, /…/ de a îmbunătăţi finanţarea sistemului de sănătate, de a analiza un control mai eficient privind efectuarea sau neefectuarea unor servicii medicale, şi de a reduce plăţile informale. De asemenea, coplata va reduce accesarea nejustificată a serviciilor spitaliceşti”, a afirmat ministrul Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a declarat că proiectul de lege stabileşte suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic, şi anume 600 de lei, precizând că pentru serviciile medicale acordate peste această sumă nu se va mai încasa coplată. Cseke Attila a mai afirmat că sunt scutiţi de la coplată copii cu vârsta până la 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenţi, şi nu realizează venituri din muncă, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse

Cseke Attila a declarat că documentul justificativ prin care se face dovada coplăţii este tichetul moderator pentru sănătate. „Tichetul moderator pentru sănătate va fi un document de plată şi va constitui un mijloc eficient de control asupra numărului de servicii efectuate în sistemul sanitar românesc”, a afirmat ministrul.

Acesta a mai precizat că asiguraţii vor achita coplata la medicul de familie, la medicul specialist ambulatoriu, în spitale şi în clinicile de specialitate, făcând excepţie serviciile medicale de urgenţă. Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor de servicii medicale, şi se vor utiliza pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. „Aceste sume vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate. Pe de altă parte, va exista posibilitatea de a urmări cum s-au cheltuit aceşti bani de către un spital sau cabinet de medic de famili”, a afirmat ministrul. De asemenea, Cseke Attila a apreciat că prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate.

Cseke Attila a mai declarat că introducerea acestui mecanismului de coplată pentru serviciile medicale, prin tichetul moderator de sănătate, reprezintă un angajament al Guvernului României încheiat cu FMI şi Banca Mondială, în anul 2009.

Proiectul de lege adoptat miercuri va fi înaintat Parlamentului României, şi în după aprobarea acestui proiect de lege vor fi elaborate, în 60 de zile, norme metodologice care vor stabili modelul şi modalitatea de utilizare a tichetului moderator de sănătate. De asemenea, lista serviciilor medicale pentru care se încasează coplată şi nivelul coplăţii vor fi stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia. „Suma care se va plăti pentru fiecare categorie de serviciu se va stabili prin aceste norme metodologice care se dau în urma aprobării legi. Legea nu stabileşte categoriile de servicii pentru care se aplică şi nu stabileşte tarifele pentru fiecare serviciu. Noi preconizăm ca o consultaţie la medicul de familie să fie la o valoare de 5 lei, o consultaţie la spital la o valoare de 10 lei”, a mai declarat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a apreciat că implementarea sistemului de coplată va fi finalizată la jumătatea anului 2011. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.