Acasă Uncategorized Bucureşti: 36% dintre români cred că ţiganii vor reprezenta o ameninţare pentru...

Bucureşti: 36% dintre români cred că ţiganii vor reprezenta o ameninţare pentru ţară, iar 60% că ar trebui obligaţi să meargă la şcoală

DISTRIBUIȚI

96228 – 28112010 –  68% dintre romani cred ca tiganii fac cele mai multe infractiuni, principalele cauze fiind considerate slaba educatie si obiceiurile etniei rome, releva un sondaj CCSB realizat pentru Asociatia Pro Democratia. Potrivit studiului, 36% dintre respondenti cred ca romii vor reprezenta, in viitor, o amenintare pentru tara, in timp ce 33% considera comunitatile de tigani o amenintare directa pentru romani. De asemenea, 26% dintre cei chestionati considera ca majoritatea tiganilor sunt infractori si ar trebui bagati la inchisoare. Sondajul de opinie, intitulat “Stereotipurile la adresa romilor”, arata ca 44% dintre subiecti considera ca romii sunt “hoti” (in scadere fata de 2002, cand 46% sustineau acest lucru). De asemenea, 43% ii considera “lenesi, “murdari” – 41%, “uniti” – 26%, “delasatori” – 14% sau “inapoiati” – 13%. 87% dintre cei chestionati sunt de acord ca persoane de etnie roma sa locuiasca in Romania, iar 77% sunt de acord ca acestea sa locuiasca in aceeasi localitate cu ei. 59% ii accepta ca vecini, 57% ca prieteni, insa doar 34% dintre subiecti ar fi de acord ca romii sa faca parte din familia lor – procente in crestere fata de 2002.

Mai mult, 43% dintre subiecti sustin ca au sau au avut colegi de scoala romi, 38% au (au avut) colegi de serviciu romi, iar 6% au rude romi.

Jumatate dintre respondenti cred ca tiganii ar trebui sa beneficieze de locuri rezervate in cadrul institutiilor de invatamant liceal si universitar, in crestere cu 20 de procente fata de anul 2002. 97% dintre cei chestionati sustin ca toti copiii romi ar trebui sa mearga la scoala, iar mai bine de 60% dintre participantii la sondaj cred ca romii ar trebui “obligaţi” in acest sens. 43% dintre respondenti considera ca romii nu-si dau copiii la scoala pentru ca nu vor ca acestia sa-si piarda traditiile si sa fie asimilati de romani.

Sondajul a fost efectuat telefonic, in perioada 18 – 25 noiembrie 2010, pe un esantion de 1.500 de persoane, avand o marja de eroare de +/- 3,1%. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.