Acasă Uncategorized Bucureşti: Şah pe vertical la Bucureşti

Bucureşti: Şah pe vertical la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

96188 – 26112010 – Clubul sportiv Vertical Spirit va organiza la Bucuresti in 27 şi 28 noiembrie, cea de-a doua editie a concursului “Vertical Step Maraton”. Evenimentul va avea loc in cea mai inalta sala de escalada din tara, situata in Str. Baicului, nr.80 (Zona Garii Obor, in incinta fostei Electronica). Ca si la editia precedenta competitia va consta intr-un “mix” de escalada si bouldering, un adevarat maraton de catarare:  45 de rute de bouldering si 32 de escalada, avand grade de dificultate foarte variate, atat pentru incepatori, cat si pentru cei mai buni.  Concursul va dura doua zile: in prima zi se vor desfasura “calificarile”, iar in cea de-a doua “finalele”.  Sunt asteptati sa ia parte la acest concurs peste 100 de sportivi din intreaga tara.

În cadrul  Vertical Step Maraton se va desfasura si campionatul national de escalada pentru copii si juniori, la care vor lua parte copii din intreaga tara, cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani. La acest campionat au fost invitati sa participe si copii din tarile invecinate (Serbia, Bulgaria). Chiar si organizatorii au avut o surpriza de proportii constatand ca numarul copiilor si juniorilor inscrisi deja pe lista de participare depaseste 80 de concurenti din Romania, Bulgaria si Serbia.

Desi este un sport mai putin cunoscut in Romania, escalada incepe sa castige teren si la noi. Avem exemplul a milioane de oameni din intreaga lume care practica in mod regulat escalada, iar zeci sau chiar sute de mii vin sa asiste la concursuri. De ce? Pentru ca este un sport foarte spectaculos, incitant, probabil cel mai complex din cele practicate la ora actuala in lume. Escalada s-a desprins din  alpinism prin anii 70. A devenit in timp sport de masa, practicat de milioane de oameni din intreaga lume, atat in cadru natural cat si in salile special amenajate. La nivel international,  escalada a fost admisa ca sport demonstrativ in cadrul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Torino 2006,  in iunie  2009 a fost prezenta la WORLD GAMES de la Kaoshiung, China, iar in tari ca Franta este considerata sport national.

Escalada imbina fizicul – forta, mobilitate, suplete, cu psihicul – tenacitate, curaj, vointa, si cu mentalul, fiind un veritabil “sah pe verticala”. Practicarea escaladei implica concentrare mentala, ingeniozitate si imaginatie, capacitate de solutionare a problemelor, totul pe fondul unui exercitiu fizic complex. Este un sport care poate fi practicat la orice varsta, dezvoltand  totodata spiritul de aventura si incurajand calatoriile si petrecerea timpului liber in natura.

La nivel educational, datorita contributiei pozitive pe care o are in dezvoltarea copiilor, escalada a fost inclusa si in programele de invatamant ale multor gradinite, scoli, licee si universitati state precum SUA, Franta, Anglia, Germania, Austria, Italia, Elvetia, Spania. Escalada indoor ofera posibilitatea de a-i incuraja pe elevi sa-si asume progresiv responsabilitatea pentru propriile decizii si sa descopere care le sunt punctele forte si slabiciunile, devenind un instrument pedagogic important. In plus, este o metoda de succes pentru a-i determina pe tineri sa schimbe televizorul sau computerul cu o activitate ce implica miscare si exercitiu fizic. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.