Acasă Uncategorized Bucureşti: De ce apără cu înverşunare FMI poziţia băncilor în relaţia cu...

Bucureşti: De ce apără cu înverşunare FMI poziţia băncilor în relaţia cu statul român?

DISTRIBUIȚI

95359 – 01112010 –  Delegaţia FMI s-a întâlnit, duminică seara, cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, după ce mai discutase o dată cu şeful statului sâmbătă dimineaţa. La discuţii au mai participat premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu şi cel al Muncii, Ioan Botiş. Preşedintele Băsescu le-a spus reprezentanţilor FMI că a dorit o întâlnire suplimentară pentru a discuta despre ideile cu care Guvernul a venit pentru diminuarea deficitului bugetar, argumentând printer altele că

 

 

 

 

 

 

 “datorită creativităţii Executuivului am găsit noi soluţii pentru deficit şi am dori să discutăm despre ele pe tema angajamentului. Putem să semnăm scrisoarea chiar şi astăzi, dar trebuie să discutăm despre aceste propuneri”.

“Am avut o lungă sesiune de întâlniri sâmbătă şi am făcut progrese în privinţa scrisorii de intenţie. Suntem deschişi pe tema acestor discuţii adiţionale”, a replicat Jeffrey Franks.

FMI şi-ar putea prelungi vizita la Bucureşti pentru că negocierile cu Guvernul pentru acordarea tranşei de 870 milioane de euro au intrat în impas, mai ales din cauza OUG nr.50 din acest an. Guvernul de la Bucureşti nu vrea însă să renunţe la prevederea potrivit căreia ordonanţa privind creditele populaţiei nu se aplică creditelor în derulare, în timp ce FMI ar condiţiona acordarea tranşei de FMI ar fi cerut chiar anularea ordonanţei, aspect care a produs multă nemulţumire în rândul reprezentanţilor Guvernului. OUG 50/2010 impune instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.

Cea de-a şasea misiune a Fondului Monetar Internaţional de evaluare a performanţelor economice ale României în conformitate cu prevederile Acordului Stand-By şi ale Scrisorii Suplimentare de Intenţie a sosit la Bucureşti săptămâna trecută. România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 milioane de euro de la Banca Mondială. Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali se ridică, în total, la 20 miliarde de euro. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.