Persoanele care ”vorbesc în cuvinte mari” ar trebui căutate la conturile în valută – 95553 – 07112010 – Interesele grupurilor care propovăduiesc deprecierea monedei naţionale lovesc direct în interesul majorităţii populaţiei și pot direcţiona România către o nouă perioadă cu inflaţie ridicată, asemănătoare cu cea din anii ’90, este de părere guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a subliniat că discursul public al unor persoane lasă impresia că în România ”se doreşte inflaţie”, în detrimentul reducerilor de cheltuieli. Guvernatorul BNR atenționează asupra faptului că persoanele care ”vorbesc în cuvinte mari” ar trebui căutate la conturile în valută. ”Aveţi oameni care zilnic ne vorbesc despre depreciere. Căutaţi-i la conturile în valută şi vedeţi câtă valută au.
Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odată şi odată trebuie spus că lipsa de disciplină în dialogul public are nişte costuri”, a atenționat în cadrul unei conferințe de presă Mugur Isărescu. Guvernatorul a atras atenția și asupra presiunilor pe care producătorii și distribuitorii le exercită pentru creșterea prețurilor la alimente. ”Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi”, s-a adresat Isărescu presei. Nici evoluţia preţurilor la carburanţi nu a fost trecută cu vederea. ”La carburanţi am avut o evoluţie divergent. Nu prea înţelegem logica mişcării la preţurile combustibililor interni. De ce depinde? Preţurile ţiţeiului, evoluţia cursului…” – s-a întrebat, retoric, Mugur Isărescu.
Salariile românilor se dovedesc a fi insuficiente pentru a acoperi creșterile de prețuri, iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. Isărescu a anunțat revizuirea în urcare a prognozelor de inflație pentru 2010 și 2011, de la 7,8% la 8,2% în acest an și, respectiv, de la 3,1% la 3,4%.
BNR s-a poziţionat însă, încă o dată, în favoarea ajustării economiei prin măsuri de austeritate şi a fixat pentru 2012 o ţintă de inflaţie de doar 3% urmând ca din 2013 ţinta să fie plafonată la 2,5% până la adoptarea monedei naţionale. Printre persoanele publice care au susţinut în mod repetat deprecierea leului se numără oamenii de afaceri Dinu Patriciu sau Viorel Cataramă dar şi directorul ING, Mişu Negriţoiu. – www.promptmedia.ro