Acasă Uncategorized Bucureşti: Luni, 8 noiembrie, va avea loc la Bucureşti Summit-ul Dunării

Bucureşti: Luni, 8 noiembrie, va avea loc la Bucureşti Summit-ul Dunării

DISTRIBUIȚI

95518 – 05112010 – La iniţiativa României, va avea loc la Bucureşti, luni, 8 noiembrie, Summit-ul Dunării. Prim-ministrul Emil Boc va participa la acest eveniment menit să reconfirme sprijinul politic al statelor riverane pentru viitoarea Strategie a Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, prin Declaraţia privind Regiunea Dunării, care urmează să fie adoptată la finalul reuniunii. Evenimentul are loc în perspectiva Comunicării şi a Planului de Acţiuni aferent pe care Comisia Europeană le va prezenta pe această temă în luna decembrie,

 

 

 

 

 

urmând ca forma finală a Strategiei să fie aprobată la Consiliul European din iunie 2011.

Reuniunea de la Bucureşti, care se va desfăşura sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, va fi deschisă de discursurile preşedintelui Traian Băsescu, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de cel al prim-ministrului Emil Boc.

Lucrările vor fi structurate în două sesiuni plenare şi un dejun de lucru oferit de Emil Boc şefilor de delegaţii şi membrilor delegaţiilor oficiale, urmate de adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

La finalul evenimentului, primul-ministru Emil Boc va susţine o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar, Viktor Orban, a cărui ţară va deţine preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2011, când va fi adoptată Strategia.

Premierul Emil Boc va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din Bulgaria, Boyko Borisov, Ungaria, Viktor Orban, şi Republica Moldova, Vlad Filat, şi cu vicepremierul sârb, Bozidar Djelic.

La evenimentul de la Bucureşti sunt aşteptate să participe, la nivel înalt, 22 de delegaţii reprezentând guvernele naţionale ale celor 14 state din bazinul Dunării, preşedintele Comisiei Europene, prim-miniştrii/guvernatori ai celor 6 landuri riverane din Germania şi Austria şi primarul oraşului Ulm din Germania. De asemenea, Polonia a fost invitată în calitate de observator.

Ca stat co-iniţiator al ideii unei strategii europene pentru Regiunea Dunării, alături de Austria, România şi-a menţinut constant profilul de promotor activ pentru concretizarea acestei iniţiative după modelul de cooperare regională care funcţionează deja între statele riverane Mării Baltice. Guvernul României s-a implicat activ în procesul de elaborare a Strategiei pentru Regiunea Dunării, prin elaborarea şi promovarea unei poziţii naţionale pe baza dialogului inter-instituţional şi cu implicarea societăţii civile. Astfel, în paralel cu procesul de dezbatere publică lansat de Comisia Europeană la începutul anului 2010, Ministerul Afacerilor Externe, asigurând preşedinţia Grupului de lucru inter-ministerial pentru Strategia UE pentru regiunea Dunării, a iniţiat un proces de dezbatere la nivel naţional asupra acestei teme de interes major pentru toţi cetăţenii români. La apelul MAE au răspuns instituţii şi asociaţii, reprezentanţi ai autorităţilor locale, cetăţeni români care locuiesc în zone adiacente Dunării, care şi-au prezentat opiniile referitoare la unele din aspectele relevante pentru Strategia Dunării, de care s-a ţinut cont în elaborarea poziţiei naţionale.

Premierul Boc a susţinut necesitatea şi importanţa unei strategii europene pentru Regiunea Dunării pe tot parcursul procesului de dezbateri şi consultare publică desfăşurat la nivelul UE, timp de aproape un an – proces a cărui conferinţă de închidere a avut loc tot în România, la Tulcea şi Constanţa, în perioada 10 – 12 iunie. Argumentele României în favoarea acestei iniţiative au fost expuse pe larg de primul-ministru în cadrul mai multor reuniuni la care a participat în ultimele luni, precum şi în întrevederile pe care le-a avut cu oficiali europeni şi cu lideri ai unor state dunărene. “Suntem convinşi că strategia va conferi valoare adăugată dezvoltării economice şi sociale a regiunii. Pentru asigurarea coeziunii social-economice în bazinul dunărean este necesar să acţionăm împreună, pentru a face faţă provocărilor din domeniul transporturilor, mediului, economiei şi culturii. Strategia privind Dunărea este o oportunitate semnificativă pentru creşterea dezvoltării regionale, bazată pe coeziunea politicilor, şi pentru sprijinirea ţărilor nemembre UE pe drumul lor european şi a aspiraţiilor europene ale ţărilor Vecinătăţii Estice. De aceea, Dunărea reprezintă un factor cheie în aceste zone”, a declarat Boc la lucrările celui de-al 20-lea summit al Iniţiativei Central-Europene desfăşurate la 13 noiembrie 2009, la Bucureşti. De asemenea, sublinia cu acelaşi prilej prim-ministrul, promovarea unei strategii la nivelul UE demonstrează capacitatea României ca stat membru al UE responsabil de a contribui efectiv la dezvoltarea Uniunii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.