Acasă Uncategorized Bucureşti: Războiul Udrea – Blaga, tot mai dur

Bucureşti: Războiul Udrea – Blaga, tot mai dur

DISTRIBUIȚI

95958 – 19112010 – Odată cu înscăunarea sa ca preşedinte al PDL Bucureşti, în şedinţa de duminica aceasta, Elena Udrea îşi consolidează puterea în partid şi ameninţă poziţia lui Vasile Blaga, actualul secretar general, cu care ministrul Turismului poartă, de câţiva ani, un război dur, subteran, scrie Gândul. Lupta Blaga – Udrea pentru putere în partid a trecut, în ultimele luni, în prim-planul alegerilor din organizaţiile interne democrat-liberale. Declanşate după scrutinele electorale din 2008 şi 2009, alegerile la baza partidului,

 

 

 

 

 

 

aşa cum sunt ele numite de liderii de la centru, merg greoi din cauza disputelor la nivel local. Din cele 41 de organizaţii plus “Diaspora”, doar în 14 au avut loc alegeri. Organizaţiile slabe, cu rezultate proaste la alegeri, au fost şi vor fi în continuare manipulate de la centru. Miza rezultatului alegerilor judeţene este reprezentarea la Congresul din primăvara anului viitor, când ar trebui aleasă conducerea centrală.

Falcă – în campanie, Blaga – în expectativă – Din informaţiile de până acum, bătălia de la vârful partidului se va da între două mari blocuri: cuplul Gheorghe Falcă – Elena Udrea şi Vasile Blaga, premierul Emil Boc urmând să se retragă. Blaga nu aspiră în mod real la şefia PDL, dar va intra în cursa pentru pre-şedinţia partidului numai dacă Udrea va candida pentru funcţia de secretar general, pe care fostul ministru de In-terne şi-o doreşte. Mai există însă un scenariu, conturat luna aceasta: Blaga îl va contracandida pe Falcă, chiar dacă Udrea se mulţumeşte doar cu o funcţie de vicepreşedinte. “Campania” lui Falcă în filiale a început din vară, iar turul de forţă al actualului secretar executiv a culminat cu o prelegere pe care acesta a ţinut-o, luna trecută, deputaţilor PDL.

În ciuda faptului că şi prim-vicele Adriean Videanu ar vrea să candideze la cea mai înaltă funcţie în PDL, susţinerea pe care o are în partid este destul de mică. Calculele politice de moment sunt îngreunate de faptul că unele filiale sunt ele însele divizate în ceea ce priveşte preferinţele pentru unul sau altul dintre blocuri.

Iată o fotografie de moment a luptei pentru putere în PDL, în funcţie de susţinerea pe care organizaţiile ar putea s-o dea combatanţilor. Fotografia arată un uşor avantaj al lui Blaga, dar lucrurile se vor schimba în apropierea Congresului, când manevrele şi promisiunile se vor înteţi.

1. Alba este una dintre filialele fidele lui Vasile Blaga, acesta bazându-se pe primarul Mircea Hava.

2. Aradul este la mâna lui Gheorghe Falcă. Pe lângă influenţa directă pe ca-re o are din postura de edil, Falcă are liniştea asigurată de către preşedintele reconfirmat al filialei, socrul său, Gheorghe Seculici.

3. Argeş, filială la a cărei şefie este unic candidat Ştefan Ciocănel, influenţa vicelui Florin Popescu înscrie organizaţia în tabăra Udrea.

4. Bacău merge cu Blaga. Preşedintele PDL Bacău, Gabriel Berca, fost liberal, a ajuns în PDL cu sprijinul lui Gheorghe Flutur, apropiat acum de Blaga.

5. Bihorul este unul dintre nucleele secretarului general al PDL, fiind punc-tul de pornire a carierei politice a lui Blaga.

6. Bistriţa-Năsăud a rămas sub conducerea lui Ioan Oltean, unul dintre oamenii de încredere ai lui Blaga.

7. Botoşaniul face parte din fieful lui Flutur şi intră, astfel, în tabăra Blaga.

8. Brăila, organizaţie condusă de Dumitru Constantin, este una dintre filialele slabe, astfel că influenţa de la centru este disputată între mai-marii partidului, fără ca vreunul dintre cele două blocuri să şi-o poată trece în portofoliu.

9. Braşovul înclină balanţa în favoarea lui Falcă, prin primarul George Scripcaru.

10.Bucureştii sunt punctul de pornire oficial al Elenei Udrea, care aşteaptă doar înscăunarea oficială de duminică. Udrea a reuşit deja să-şi instaleze oameni fideli în cele 6 sectoare.

11. Buzăul este de partea lui Blaga, deşi, în câteva momente-cheie, liderul Cezar Preda, proaspăt reales, a susţinut-o deschis pe Elena Udrea.

12. Călăraşiul, altă filială controlată de vicele Florin Popescu, intră indirect în aripa Falcă-Udrea.

13. Caraş-Severinul lui Sorin Frunzăverde este avanpostul lui Blaga, fiind unul dintre nucleele dure ale vechii gărzi.

14. Clujul rămâne sub semnul între-bării, fiind sub controlul direct al lui Boc, prin portavocea sa, Daniel Buda.

15. Constanţa este una dintre filialele cele mai disputate. După o luptă cu scandal pentru preluarea puterii, ai căror protagonişti au fost Maria Stavrositu, aghiotanta Elenei Udrea, şi Mircea Banias, situaţia a rămas pentru moment sub controlul lui Blaga.

16. Covasna, organizaţie minusculă, este sub influenţa lui George Scripcaru şi intră, astfel, în sfera Udrea-Falcă.

17. Dâmboviţa, filiala condusă de Florin Popescu, aşteaptă semnalul lui Traian Băsescu şi, cel mai probabil, va merge cu Falcă şi Udrea.

18. Doljul a rămas deocamdată sub conducerea lui Radu Berceanu, şi implicit cu Blaga, după o încercare de preluare a filalei de către gruparea Udrea-Falcă, care a încercat să-l împingă în faţă pe deputatul Gelu Vişan.

19. Galaţiul, prin şeful deputaţilor PDL, Mircea Toader, se înscrie în fieful lui Blaga.

20. Giurgiu s-a alăturat taberei Udrea-Falcă, prin recenta alegere la şefia organizaţiei a secretarului de stat Marin Anton, omul lui Florin Popescu.

21. Gorjul nu şi-a stabilit clar opţiunea, deşi senatorul Ion Ruşeţ a fost ales în funcţia de preşedinte la propunerea lui Falcă.

22. Harghita, ca şi Covasna, se află sub sfera de influenţă a primarului Braşovului, deci, indirect, în aria Udrea-Falcă.

23. Hunedoara condusă interimar de deputatul Viorel Arion a fost sub conducerea soţilor Iacob-Ridzi, trup şi suflet cu Udrea. Deocamdată, situaţia este neclară.

24. Ialomiţa îi susţine pe Udrea şi Falcă. Cei doi au ţinut capul de afiş în octombrie, la reconfirmarea lui Marinică Cazacu în funcţia de şef al filialei. Falcă a eclipsat-o pe Udrea însăşi, vorbind despre reformele făcute de partid şi comparându-le cu cele înfăptuite de Cuza Vodă. La şedinţă a venit şi Cezar Preda, ca reprezentant al lui Blaga şi al gărzii vechi din partid, dar rolul său a fost unul minor.

25. Iaşii nu şi-au ales încă noua con-ducere, însă organizaţia este, tradiţional, sub influenţa lui Gheorghe Flutur, aliatul lui Blaga. Aici însă fostul şef Dan Cârlan, ex-PNL, venit în PDL în urma manevrelor lui Flutur, a fost demis de conducerea centrală şi înlocuit cu senatorul Mihaela Popa, ca preşedinte interimar. Alegerile urmează să aibă loc la începutul lui 2011. Senatorul Popa a anunţat deja că nu va candida la şefia filialei.

26. Ilfovul merge pe mâna lui Vasile Blaga, preşedintele organizaţiei Cristache Rădulescu fiind în conflict cu Elena Udrea. Rădulescu şi filiala pe care o conduce s-au răzvrătit anul trecut când premierul Boc a numit ca prefect de Ilfov un om fidel ministrului Apărării, Gabriel Oprea. Udrea a susţinut această numire, fiind ea însăşi în relaţii foarte bune cu Oprea.

27. Maramureşul este o organizaţie cu mari probleme, la ale cărei alegeri vrea să participe însuşi Boc. Lupta se duce între actualul şef Mircea Man şi deputatul Doru Leşe, dar tradiţional organizaţia a fost apropiată de Blaga.

28. Mehedinţiul condus de fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară ar putea merge cu Blaga, mai mult din antipatie faţă de cuplul Falcă – Udrea.

29. Mureşul primarului Dorin Florea merge nu atât cu Udrea, cât cu Falcă, cei doi edili-şefi având relaţii foarte bune.

30. Neamţul condus de Gheorghe Ştefan „Pinalti” este trup şi suflet cu Elena Udrea, astfel că Falcă poate conta pe sprijinul organizaţiei. Legătura dintre „Pinalti” şi Udrea s-a făcut prin Theodor Stolojan, grupul foştilor liberali fiind acum fidel ministrului Turismului. Udrea a ştiut să răsplătească susţinerea lui Gheorghe Ştefan, sprijinindu-i şi finanţându-i unele proiecte la Primăria Piatra-Neamţ.

31. Oltul, prin şeful său Darius Vâlcov, primarul de Slatina, îl sprijină pe Blaga. La reconfirmarea lui Vâlcov în funcţie, săptămâna trecută, Blaga a fost la şedinţă şi l-a lăudat pe primar.

32. Prahova este organizaţia Robertei Anastase şi a lui Sever Voinescu şi o va susţine pe Elena Udrea şi, implicit, pe Falcă.

33. Satu Mare se află pe lista filialelor unde urmează să fie organizate alegeri, fiind condusă acum interimar de către deputatul Ioan Holdiş. Deşi organizaţia era condusă, în trecut, de apropiaţi ai lui Blaga, lucrurile s-ar putea schimba după alegeri, Udrea reuşind să-şi facă şi aici simpatizanţi.

34. Sălajul va avea alegeri interne pe 20 noiembrie şi aici situaţia simpatiilor faţă de liderii centrali fiind incertă.

35. Sibiul este o organizaţie divizată. Deşi ministrul Economiei, Ion Ariton, este omul lui Blaga, o parte din filială va merge pe mâna Ralucăi Turcan, o susţinătoare a Elenei Udrea.

36. Suceava este controlată fără drept de apel de către Gheorghe Flutur, reales preşedinte al organizaţiei. Flutur a făcut iniţial jocurile Elenei Udrea în PDL, dar, de anul trecut, a ajuns în tabăra lui Blaga.

37. Teleormanul este singura organizaţie pe care se poate baza cu certitudine Adriean Videanu, aşa că votul ei la Congres depinde de intenţiile politice ale prim-vicelui pedelist.

38. Timişul condus de proaspătul preşedinte Constantin Ostaficiuc este, nu doar geografic, sub influenţa primarului de Arad, Gheorghe Falcă.

39. Vasluiul îşi va alege noul preşe-dinte în februarie 2011. Aici îşi dispută influenţa Flutur şi „Pinalti”, aşa că susţinerea la congres va depinde de rezultatul luptei dintre cei doi baroni moldoveni.

40. Vâlcea a rămas o organizaţie decapitată după arestarea şi încarcerarea primarului Mircia Gutău. Foarte probabil, Florin Popescu va reuşi să-şi impună şi aici un om, iar filiala va ajunge în parohia Elenei Udrea.

41. Vrancea este o filială frământată de scandaluri interne şi este încă disputată. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.