95443 – 03112010 – Cel de-al treilea Congres de Apiterapie cu participare internationala a avut loc in Bucuresti, in perioada 29 – 31 octombrie. Pe parcursul celor trei zile au avut prezentari numerosi specialisti de talie internationala in domeniu, printre care dr. Stefan Stangaciu, medic specialist in medicina de familie si presedinte al Societatilor Romane si Germane de Apiterapie, dr. Bioch. Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura, dr. Cristina Aosan,
membru al Comisiei permanente de Apiterapie a APIMONDIA, dr. Noriko Hattori si dr. Kenji Ichihara (Japonia) de la Laboratorul de Biologie Moleculara al Gifu Pharmaceutical University, prof. dr. Sanjeev Sood (India) de la Dayanand Ayurvedic College si Antonio Couto (Portugalia), co-fondator al Bees fo Life. De asemenea, au fost prezenti excelenti teoreticieni si practicieni ai Apiterapiei din Romania precum prof. dr. Viorica Istudor, dr. Cristina Pavel, dr. Mihaela Orodan Leucian, dr. Dorin Mindrescu si dr. Claudiu Mihaescu.
Una dintre cele mai uimitoare prezentari din cadrul congresului a fost cea facuta de Noriko Hattori si Kenji Ichihara care au demonstrat, in urma unor cercetari desfasurate pe parcursul mai multor ani in universitati de prestigiu din Japonia, ca laptisorul de matca are efect regenarator asupra tesutului nervos. Aceste rezultate fundamentate stiintific reprezinta o noua reusita a medicinei naturiste care ofera astfel o solutie viabila unor probleme pe care medicina alopata nu reuseste inca sa le rezolve.
Antonio Couto le-a vorbit participantilor despre o experienta din 2009, cand s-a hranit doar cu polen, miere si cateva fructe si sucuri de fructe pe o perioada de sase luni. In tot acest timp, Antonio Couto si-a desfasurat activitatea in ritmul obisnuit si s-a aflat sub permanenta observatie medicala, iar seturile de analize efectuate pe parcurs s-au incadrat in valorile normale. Acest experiment demonstreaza ca unele dintre produsele apicole sunt, in fapt, alimente de foarte buna calitate, cu excelente proprietati nutritive, nu doar remedii folosite in apiterapie.
Agripina Sapcaliu a prezentat unul dintre produsele Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura, HEPROVIT, produs folosit cu succes in terapia nutritionala a afectiunilor hepatice la caini si medaliat in Europa.
Au mai fost prezentate exemple clinice si studii de laborator despre tratamentul plagilor folosind api-fito-terapia, cu efecte remarcabile in cazul ranilor cronice sau al celor cu afectare interna cum ar fi osteomielitele rezistente la tratamente cu antibiotice. S-au discutat, de asemenea, aplicatii ale apiterapiei in alte afectiuni, precum cancerul, scleroza multipla, afectiunile reumatismale.
Un alt subiect care a reusit sa captiveze asistenta a fost terapia intravenoasa cu miere (aplicata pentru prima data in 2001 de Mamdouh Abdul Rhaman, profesor in pediatrie in Egipt), folosita cu succes demonstrat in tratarea mai multor afectiuni precum arteriopatii, afectiuni de tip reumatismal, diabet, afectiuni respiratorii, incluvis astmul bronsic, tumori si multe altele. “Noi privim fiinta umana ca pe un intreg si de aceea credem ca medicina holistica este cea mai potrivita cale pentru restabilirea si pastrearea starii de sanatate. Acest lucru inseamna ca folosim atat apiterapia cat si alte metode terapeutice ale medicinei naturiste pentru a obtine o calitate combinata ridicata a tratamentului si rezultate mai bune”, a declarat dr. Cristina Aosan la incheierea evenimentului. – www.promptmedia.ro