Acasă Uncategorized Chişinău: În Moldova, se întorc de unde au plecat

Chişinău: În Moldova, se întorc de unde au plecat

DISTRIBUIȚI

96283 – 30112010 – Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a încheiat numărarea proceselor verbale în Republica Moldova, informează Unimedia. Potrivit datelor CEC, după procesarea a 100% din numărul total de procese verbale, PCRM are 39,3% din voturi, PLDM – 29,4%, PD – 12,7%, PL – 10% din totalul voturilor valabil exprimate.

Potrivit datelor finale, PCRM obține de 42 mandate în noul Parlament, PLDM – 32, PD – 15 şi PL – 12. Cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) care ar intra in Parlament (PLDM, PDM, PL) ar deţine 59 din totalul de 101 mandate, număr insufficient, însă, pentru a desemna viitorul președinte al Republicii..

Potrivit Unimedia, PLDM, PL şi PDM pot forma Guvernul, pot alege preşedintele Parlamentului, dar nu pot alege preşedintele ţării. Pentru desemnarea şefului statului, majoritatea democratică are nevoie de 61 de mandate.

Este un rezultat mai bun pentru forţele pro-occidentale de la Chişinău faţă de precedentul scrutin legislativ, din 29 iulie 2009, dar ţinta pe care aceste partide şi-au propus-o înainte de alegeri nu a fost atinsă, fiind şi acum tot în imposibilitatea de a alege preşedintele de către Parlament. În precedentul legislativ, comuniştii aveau 48 de mandate, iar AIE – 53.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că este deschis spre negocieri cu alte partide, pentru a crea o majoritate parlamentară, acceptând atât varianta Partidului Democrat, dar şi cea a Partidul Liberal Democrat. ”Cel mai real este să începem discuţiile cu Partidul Democrat, pentru că împreună ne apropiem de pragul pentru a alege preşedintele ţării” , a spus Voronin, menţionând că nu exclude negocieri nici cu liberali-democraţii, unicul partid cu care  ar putea avea 61 mandate în viitorul Legislativ. Acesta însă, a exclus orice colaborare cu Partidul Liberal, exlicând că ”nu este vorba de principiile comuniste de care se conduce, ci de prinicipiile elementare ale statalităţii”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.