Acasă Uncategorized Chişinău: Premierul moldovean, increzator in rezultatul alegerilor de duminica

Chişinău: Premierul moldovean, increzator in rezultatul alegerilor de duminica

DISTRIBUIȚI

96128 – 24112010 – Premierul moldovean, Vlad Filat, consideră că rezultatele alegerilor legislative de duminică vor confirma eforturile depuse de guvernul său în vederea apropierii ţării de UE, scrie EUObserver, citat de România Liberă. În prima parte a comentariului, intitulat “Întoarcerea Republicii Moldova la Europa”, prim-ministrul moldovean face o trecere în revistă a succeselor guvernării sale, enumerând reformele începute, ameliorarea imaginii ţării, măsurile adoptate pentru depăşirea crizei economice şi acceptate de populaţie sau obţinerea de fonduri de la UE, SUA, FMI şi Banca Mondială.

Toate aceste schimbări au fost motivate de dorinţa Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, afirmă premierul moldovean, adăugând că 70%  dintre cetăţenii moldoveni susţin aderarea la blocul comunitar, iar limba oficială a Republicii Moldova este limbă oficială a UE, după aderarea României în 2007.

El subliniază, de asemenea, că pentru cetăţenii moldoveni este foarte importantă liberalizarea regimului de vize cu UE, precizând că oficialii vamali şi grănicerii colaborează cu misiunea UE de modernizare a infrastructurii de frontieră, pentru ca ţara sa să fie un vecin sigur pentru UE şi un bun partener în controlarea fluxului de emigranţi.

Filat susţine, de asemenea, că au fost înregistrate progrese şi în reglementarea conflictului transnistrean, adăugând că scopul urmărit de Moldova pe plan intern este să devină un stat atractiv pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Enumerând implicarea cancelarului german Angela Merkel şi susţinerea acordată de Statele Unite ale Americii pentru rezolvarea acestui conflict, Filat susţine că este important ca aceste iniţiative să se transforme în „progrese palpabile pe teren, cum ar fi internaţionalizarea formatului existent de menţinere a păcii şi reenergizarea negocierilor”. ”Nu există nicio îndoială că Republica Moldova mai are multe provocări de înfruntat. Prima dintre ele o reprezintă alegerile din 28 noiembrie. Dar Moldova a ales deja – vrea să devină un stat european prin integrarea în UE şi cred cu tărie că rezultatul acestor alegeri va reflecta acest lucru”, conchide Filat. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.