Acasă Uncategorized Chisinau: Mihai Ghimpu a dispus descretizarea dosarelor fostilor deportati

Chisinau: Mihai Ghimpu a dispus descretizarea dosarelor fostilor deportati

DISTRIBUIȚI

95651 – 09112010 – Primele cinci mii de dosare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar au ajuns marţi la Arhiva Naţională de la Chişinău, anunță Deca-press. „A vorbi despre Gulag şi crimele ocupaţiei sovietice înseamnă a continua lupta împotriva comunismului, luptă care nu s-a încheiat. Desigur, aceasta va fi interpretată diferit, inclusiv ca una electorală. Dar adevărul rămâne a fi unul singur – decizia de a transmite aceste dosare către Arhiva Naţională vine şi ca un răspuns la numeroasele adresări ale cetăţenilor, care solicitau dreptul de a avea acces liber la aceste dosare şi se înscrie în prevederile articolului 34 din Constituţia Republicii Moldova, care oferă fiecărui cetăţean accesul liber la informaţie”, a menţionat preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Potrivit lui Ghimpu, necesitatea acestui transfer este dictată şi de faptul că pe an ce trece numărul dosarelor scade.

Potrivit unor date ale istoricilor, în 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetări social-politice a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova au fost nimicite peste 230 mii de dosare păstrate.

„Prin ordinele KGB al URSS din 1990, numai în perioada 1990-1991, au fost distruse peste 14 mii de dosare, iar cel mai grav este că şi în 2007 SIS-ul a nimicit cinci dosare. Toate aceste fapte pot fi calificate drept o tentativă a regimului totalitar de a şterge urmele crimelor comise în raport cu cetăţenii noştri, care în toată această perioadă au fost persecutaţi, urmăriţi şi torturaţi de regim”, a precizat Ghimpu.

Săptămâna viitoare, vor fi transmise Arhivei Naţionale din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne alte circa 130 de mii de dosare. Potrivit sursei citate, până în present dosarele s-au aflat în depozitul special al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). –  www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.